"Sejdić i Finci protiv BiH"
0

Sjednica zajedničke komisije za provođenje presude

FENA
Na sjednici Privremene zajedničke komisije oba doma PSBiH za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu „Sejdić i Finci protiv BiH“ svoje prijedloge danas bi trebali iznijeti predstavnici Vijeća nacionalnih manjina BiH, nakon što su to prošle sedmice učinili i predstavnici političkih stranaka.

Vijeće nacionalnih manjina će predložiti da se u preambuli Ustava BiH, osim tri konstitutivna naroda, dodaju i nacionalne manjine, da se nabroje sve nacionalne manjine kojima je priznato pravo u skladu sa zakonom, te da se doda i kategorija nacionalno neopredijeljeni.

Predlažu i da pored sadašnja tri člana Predsjedništva BiH bude i četvrti, koji bi se birao u jednoj izbornoj jedinici u BiH i koji neće pripadati nijednom od tri konstitutivna naroda, a predstavljat će sve druge građane u BiH.

Jedan od njihovih prijedloga odnosi se na formiranje Doma naroda PSBiH, a predviđa da pored sadašnjih 15 članova - po pet Bošnjaka, Srba i Hrvata, budu i četiri predstavnika nacionalnih manjina, dva iz Federacije i dva iz RS-a, koje bi predlagala vijeća nacionalnih manjina, a ne političke partije.

Privremena zajednička komisija oba doma PSBiH za provođenje presude u predmetu „Sejdić i Finci protiv BiH“ formirana je sa zadatkom da u skladu s navedenom presudom pripremi prijedloge amandmana na Ustav BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.