BiH
61

Stranka za BiH: Neprincipijelna koalicija nije mogla trajati ni 100 dana

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Iz Stranke za BiH saopćeno je da je ova politička stranka upozoravala od samog formiranja Vlade Federacije BiH i "sastavljanja neprincipijelne koalicije da ovakva vlast ne može trajati ni 100 dana".

"Nažalost po građane koji najviše trpe zbog ovakvog razvoja situacije, bili smo u pravu. Nakon današnjeg definitivnog raspada koalicije, najvažnije je u što kraćem roku uspostaviti punu funkcionalnost sistema i pod hitno početi sa reformskim procesima", stoji u saopćenju.

Oni se nadaju da su stranke koje su činile dosadašnju koaliciju izvukle pouku iz posljednjih nekoliko sedmica, odnosno da svaka Vlada koja nije sastavljena na minimumu zajedničkih principa nema temeljne uslove za opstanak, a pogotovo za provođenje bilo kakvih reformi.

Podsjećamo, predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić danas je saopćio da u Federaciji BiH više ne postoji parlamentarna većina, te pozvao premijera Vlade Federacije BiH Fadila Novalića da razriješi dužnosti ministre Demokratske fronte u Federalnoj vladi.

Federalna vlast pala je nakon što je Vlada Federacije BiH usvojila Uredbu o načinu imenovanja upravljačkih struktura u javnim preduzećima u FBiH prema kojoj će upravljačke strukture u većem bh. entitetu imenovati Federalna vlada, a ne resorni ministri.