{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stranci u Imigracionom centru ne mogu biti duže od 18 mjeseci

7.9.2012. u 08:01
0
2
Stranci u Imigracionom centru ne mogu biti duže od 18 mjeseci
0
Stranci u Imigracionom centru ne mogu biti duže od 18 mjeseci
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je sinoć u drugom čitanju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kretanju i boravku steranaca i azilu.
Kao sastavni dio ovog zakonskog prijedloga usvojen je i amandman poslanika SDS-a Aleksandre Pandurević, čija je suština da osobe za koja je utvrđene da predstavljaju prijetnju za BiH mogu da budu zadržana duže od 18 mjeseci u Imigracionom centru.

Predloženim zakonskim aktom ispoštovane su evropske direktive od kojih jedna kaže da stranci ne mogu biti zadržani u Imigracionom centru duže od 18 mjeseci, ali s obzirom da BiH nema zakon o borbi protiv terorizma, moglo bi se desiti da osobe koje su povezane sa terorističkim aktivnostima budu puštene iz Imigracionog centra nakon što u njemu provedu 18 mjeseci.

U drugom čitanju je usvojen i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH kojim se definiše nadležnost Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH za prihvat državljana BiH koji se vraćaju u BiH po osnovu sporazuma o readmisiji.

Poslanici su usvojili izvještaj o radu Istražne komisije oba doma parlamentarne skupštine BiH za provjeru zakonitosti u procesu uništavanja municije, minsko-eksplozivnih sredstava, naoružanja i vojne opreme sa zaključkom da on bude dostavljen Tužilaštvu BiH, kao i kompletna dokumentacija ukoliko je ta institucija zatraži.

Poslanici su u okviru rasprave o ovom izvještaju konstatovali da je od 2006. do 2010. godine bilo mnogo nepravilnosti u radu Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, o čemu govore prikupljeni dokumenti i iskazi predstavnika Ministarstva i Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH.

K znanju je primljena informacija o stanju javne zaduženosti BiH na dan 31. decembar 2011. godine prema kojoj je spoljni dug iznosio nešto više od 6,6 milijardi, od čega je oko 4,237 milijardi KM bio dug Federacije BiH, oko 2,4 milijarde KM Republike Srpske, nešto manje od 11 miliona KM Brčko distrikta i oko 28 miliona institucija BiH.

Usvojeni su godišnji izvještaj o prometu strateške robe za 2008, 2009. i 2010. godinu i izvještaj iz oblasti poljoprivrede za BiH.

Poslanici su produžili mandat Istražnoj komisiji za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava do kraja mandata saziva ovog parlamenta.

Mandat je produžen i članovima Upravnog odbora BHRT-a iz reda srpskog i hrvatskog naroda za 90 dana.

Zbog nedovoljnog broja glasova iz Republike Srpske u prvom čitanju nisu usvojeni prijedlozi zakona o udruženjima BiH i o besplatnoj pravnoj pomoći, pa će ići na usaglašavanje.

Nije prihvaćen zahtjev Vijeća ministara da po hitnom postupku bude razmatran Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o komunikacijama, kao i to da bude razmatran po skraćenom postupku.

Poslanici su dali saglasnost za ratifikaciju više sporazuma, konvencija, ugovora, protokola i memoranduma.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: