Donacije partijama uvećane
0

Uprkos protivljenjima usvojen Zakon o finansiranju stranaka

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je na današnjoj sjednici izmjene i dopune Zakona o finansiranju političkih stranaka. Ove izmjene, između ostalog, predviđaju da ukupan iznos dobrovoljnih priloga fizičkih osoba jednoj političkoj stranci ne smije prelaziti iznos od 10.000 KM u kalendarskoj godini, dok ukupan iznos dobrovoljnih priloga pravnih osoba jednoj političkoj stranci ne smije prelaziti iznos od 50.000 u kalendarskoj godini.

Zakon je usvojen unatoč protivljenju dijela nevladinih organizacija u BiH, prije svega Transparency Internationala, koji smatra da ovakve izmjene Zakona idu na ruku povećanju utjecaja pravnih osoba na političke stranke.

Za TI je zakon sporan jer sadrži elemente koji bi mogli pospješiti korupciju. Posebno problematičnim TI BiH smatra izmjene člana 6. kojim se dozvoljene donacije pravnih osoba u toku jedne godine sa dosadašnjih 15 prosječnih plata (oko 12.000 maraka ) uvećavaju na 50.000 KM, kao i da se limit za fizičke osobe sa osam plata (oko 6.400 maraka) uvećavaju na 10.000 maraka.

Uprkos brojnim upozorenjima nevladinog sektora, zamjenik predsjedavajućeg Doma Dragan Čović ništa ne vidi sporno u ovom Zakonu.

Zakon nije bio potpuno prihvatljiv za sve delegate u Domu naroda. Za Mladena Ivanića koji je bio suzdržan zakon je sporan u toliko što misli da je stavka o 50.000 maraka potpuno nejasna i da je ona za pravna lica prevelika.

"Ne bih rekao da ima ijedno pravno lice koje će u ovom vremenu dati 50.000 bilo kojoj stranci, a da iza toga ne stoji neki interes. To je prevelika stvaka koju bi trebalo zabraniti jer ne vidim zašto bi pravna lica uopće davala ikakav novac strankama", kazao je Ivanić.

Delegati su odlučili da će Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunikacijama razmatrati po skraćenom postupku.

Vijeće ministara BiH tražilo je da ovaj prijedlog bude u hitnoj proceduri.

Prijedlog ide u cilju otklanjanja zakonske nedorečenosti u pogledu imenovanja članova Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije (RAK).

U predloženim izmjenama zakona, između ostalog, navodi se da Vijeće Agencije ima sedam članova koje imenuje Parlamentarna skupština BiH na period od četiri godine, s mogućnošću samo još jednog ponovnog imenovanja.

Dom naroda usvojio je u prvom čitanju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima u prvom čitanju.

Riječ je o izmjenama koje bi trebale, između ostalog, sveobuhvatno urediti postupak pružanja međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima, a što će doprinijeti razrješenju nekih pitanja nastalih u primjeni zakonskih odredbi iz 2009. godine, koje uređuju ovu oblast.

Izmjenama i dopunama bit će unaprijeđena suradnja BiH s drugim državama u krivičnim stvarima i omogućeno ubrzanje krivičnih postupaka koji se vode za krivična djela organiziranog i drugih vidova kriminala koja imaju transnacionalni karakter.

Delegati su odobrili imenovanje Boška Šiljegovića na poziciju vojnog povjerenika BiH. Šiljegoviću je ovo drugi mandat.

Također, na današnjoj sjednici je Stipe Petričević razriješen dužnosti člana Ureda za razmatranje žalbi BiH. Dom naroda je dao i niz suglasnosti za ratificiranje nekoliko protokola, ugovora i sporazuma iz oblasti infrastrukture, privrede i međunarodnih odnosa.

Sjednica je završena u rekordnom roku od sat vremena.