BiH
10

Štrajk prosvjetnih radnika ZDK ako Vlada ne isplati naknade

Piše: E. Mehić
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prosvjetari u osnovnim i srednjim školama u Zeničko-dobojskom kantonu mogli bi ponovo stupiti u štrajk zbog neisplaćenih naknada koje su dogovorene potpisivanjem Ugovora između Sindikata za obrazovanje i Vlade Zeničko-dobojskog kantona u mjesecu junu tekuće godine.

Predsjednik Sindikata obrazovanja Bosne i Hercegovine Selvedin Šatorović je kazao kako će danas biti održan sastanak u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona gdje će se razmatrati o nepoštivanju Ugovora gdje je Vlada ZDK dala obećanje o isplaćivanju naknada prosvjetarima.

"Vlada je ispunila tri od četiri uslova, a dio paketa je i isplaćivanje naknada za korištenje godišnjih odmora i to do 1. oktobra. S obzirom da je prvi oktobar prošao, a da nemamo naznaka kada će ta naknada biti isplaćena i hoće li Vlada ZDK ispoštovati odluku sporazuma, donijeli smo odluku koju ćemo nakon današnjeg sastanka u sjedištu Vlade i konačno obznaniti termine štrajkova", kazao je Šatorović.

Ukoliko Vlada ZDK ne ispuni svoje obaveze prema prosvjetarima, Šatorović je kazao da će u 8., 9., i 10. oktobra biti održani dvosatni štrajkovi upozorenja u svim osnovnim i srednjim školama na području ZDK.

"Ovim putem apelujemo na Vladu da ispuni svoje obaveze koje su obećali i napominjemo da navedena odluka o štrajku upozorenja nema nikakve političke konotacije u ovo predizborno vrijeme", zaključio je Šatorović.