BiH
0

Štrajk glađu Nijaza Veladžića - Veljuna nije rješenje

FENA
Ministar za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida (RVI) Unsko-sanskog kantona (USK) Mirsad Topčagić danas se sastao s predstavnicima Kluba slijepih RVI-a USK-a, a razgovaralo se slučaju Nijaza Veladžića - Veljuna.

Podsjetimo, Veladžić je stopostotni slijepi RVI, nosilac "Zlatnog ljiljana" iz Bužima, koji je zbog neriješenog stambenog pitanja prije dva dana počeo štrajk glađu pred zgradom Vlade USK-a.

S obzirom da je od sredstava u iznosu od 70.000 KM kupio zemljište u Bihaću, do danas nije izgradio kuću, te je zatražio da mu Kantonalni fond za stambeno zbrinjavanje boraca refundira taj novac, kako bi počeo gradnju kuće. Članovi kantonalnog Kluba slijepih RVI-a ministra Topčagića upoznali su sa stavom da oni ne podržavaju zahtjev Veladžića da mu Fond vrati taj novac kojim je, umjesto stana, kupio građevinsko zemljište za izgradnju kuće u blizini Kantonalne bolnice u Bihaću.

Sličnog mišljenja je i ministar Topčagić.

"Ono na čemu Veladžić insistira jeste dodjela građevinskog zemljišta, a to ne može uraditi Vlada Kantona nego samo Općina Bužim", dodao je on.

Klub slijepih RVI ističe da Veladžiću mogu osporiti njegova prava da traži rješavanje stambenog pitanja, međutim neprimjerenim smatraju način za koji se odlučio. Prema njihovim riječima, treba se pokušati naći neki kompromis sa svim institucijama uključenim u ovo pitanje.

Problem je nastao, kako smatraju, s obzirom da je Veladžić tražio zemljište u Bihaću, a ne u svojoj domicilnoj općini.