BiH
94

Banjalučki štrajkač odbio Dodikovih 10.000 KM, hoće kuću i posao

FENA
Đuro Čekić (Foto: SRNA)
Đuro Čekić (Foto: SRNA)
Đuro Čekić iz Donjih Kola kod Banje Luke nastavio je štrajk glađu u banjalučkom parku Mladen Stojanović te odbio 10.000 KM koje su mu ponudili u Palati predsjednika RS, jer hoće i kuću i posao.

Jučer je tražio 20.000 KM, ali danas ima i novi zahtjev. Odbio bi, kaže ovaj simpatizer SNSD-a, koji i štrajkuje uz ta stranačka obilježja i sliku Milorada Dodika, i 50.000 KM, jer traži da mu se uz kuću osigura i posao.

Ima i tu dodatni zahtjev, da ako može bude čuvar, jer nema ni osnovnu školu. Na sastanku na koji je pozvan u Palatu RS nije bio predsjednik Milorad Dodik, pa Čekić kaže da i dalje želi razgovarati s njim.

"Tražio sam razgovor s predsjednikom. Nisam ga dobio i sad još uvijek tražim razgovor s predsjednikom", rekao je Čekić, ponavljajući da nastavlja štrajk, jer mu gradska vlast nije ispunila obećanje da će njegovoj sedmočlanoj porodici osigurati sredstva za izgradnju kuće.

Đurina višečlana porodica živi u kući njegovog brata, iz koje će morati izaći u septembru zbog neriješenih porodičnih odnosa. Gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović rekao je da je vlast već pomogla izgradnju kuće Čekićevog brata te da je ta porodica dobila i više nego neke druge u sličnoj socijalnoj situaciji.

Đuro međutim ponavlja da su mu SNSD-ovci u predizbornoj kampanji obećali i kuću i posao. Ovaj štrajkač tvrdi da, ako mu se ne ispune zahtjevi, u štrajku će mu se pridružiti i supruga, koja je u 5. mjesecu trudnoće.