{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stotine hiljada kubika smeća iz deponije u naseljima

S
17.11.2010. u 19:41
0
44
Stotine hiljada kubika smeća iz deponije u naseljima
0
Stotine hiljada kubika smeća iz deponije u naseljima
Foto: Zeleni-neretva.ba
Ekološki incident pogodio je općinu Konjic. Usljed obilnih kiša podigao se vodostaj rijeka Ljuta i Bijela koje su stotine hiljada kubika smeća s konjičke deponije Vrabac u bujici nanijele u naselja, javlja Federalna televizija.
Tone smeće sada su pred porodičnim kućama kojima se ne može prići, odneseni su prilazni putevi i mostovi, a otpad prijeti i Neretvi.

Obilne kiše stvorile su vještačku akumulaciju ispunjenu smećem na rijeci Bijeloj, a kad je došlo do njenog pucanja, plimni val je smeće raznio kroz cijelo naselje u dužini od 15 kilometara.

Prilazi pojedinim kućama su nestali, bujica je odnijela i dio njiva, a cijeli je kraj prekriven otpadom. Problem je, kažu mještani, što se gradska deponija Vrabac nalazi iznad naselja i na to su već upozoravali općinske vlasti, ali ih niko nije slušao.

Bujica je uništila i most koji je glavna komunikacija prema općinama Nevesinje, Kalinovik i Trnovo, a pripadnici općinske civilne zaštite dijelom su ga sanirali za promet. Ubrzano se radi i čišćenje nanosa smeća. Za sutra je sazvan sastanak svih mještana, a ukoliko općina ne iznađe rješenje za gradsku deponiju, kažu da su spremni na blokade cesta i radikalnije poteze.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: