BiH
0

Komunalna katastrofa prijeti Čajniču

FENA
Čajniče
Čajniče
Oko 50 mještana naselja Bučkovići, Bezujanka, Prvanj i Crnjica u općini Čajniče već šesti dan vrše blokadu puta prema privremenoj deponiji Gradina u ovoj općini te tako onemogućavaju prolazak kamiona Javnog komunalnog preduzeća "1. mart" iz Čajniča.

Ukoliko se blokada puta nastavi, Čajniču prijeti komunalna katastrofa, no mještani ističu da neće dozvoliti odlaganje smeća na ovoj lokaciji što se, kao privremeno rješenje, koristi već više od deset godina.

"I ranije smo upozoravali vlasti da ćemo spriječiti odlaganje smeća na ovoj lokaciji, koja se nalazi svega 20-ak metara od rezervoara za vodu i u blizini šumskog puta Čajniče -Foča. Sve je ostalo na njihovim obećanjima, tako da je ovo prevršilo svaku mjeru jer ovako više ne možemo opstati", kaže jedan od mještana Sejdo Đoko.

"Ugroženo nam je zdravlje, ovdje ima puno naroda i puno djece koja se već žale na stomačne tegobe. Ugroženi su nam poljoprivredni usjevi, voćnjaci i sve ostalo što čini normalan život. Istrajat ćemo u ovome i nećemo dozvoliti daljnje odlaganje smeća na ovoj lokaciji", kazao je mještanin Radislav Zečević.

Stanovnici ovog dijela općine Čajniče ističu da očekuju da će postojeća deponija biti sanirana u skladu sa zakonskim propisima, dok u Javnom komunalnom preduzeću "1. mart" očekuju da će problem s odlaganjem smeća biti riješen.

"Mi smeće istresamo svaki drugi dan a sada smo napravili pauzu od četiri dana tako da još nije kritična situacija. Mi se nadamo da će problem biti riješen vrlo brzo i da Čajniče neće biti suočeno s komunalnom katastrofom", kazao je direktor JKP "1. mart" Jadranko Danilović.

S komunalnom katastrofom već je suočena općina Goražde jer se smeće u ovoj općini trenutno nema gdje odlagati. Uprkos odluci o privremenom odlaganju smeća u Šišetima koju je usvojilo općinsko vijeće, za njenu realizaciju potrebno je pribaviti niz saglasnosti.