BiH
0

Mještani blokirali prilaz deponiji u Čajniču

SRNA
Čajniče
Čajniče
Nekoliko desetina mještana sela Crnjice, Ruđice, Aluge, Bučkovići i Medoševići u opštini Čajniče već treći dan blokiraju lokalni put u selu Cnjice i prilaz privremenoj deponiji za odlaganje smeća na području ovog sela.

Mještani zahtijevaju od opštinskih vlasti da pod hitno izmjeste deponiju sa lokaliteta Crnjica na neko drugo mjesto.

Mještanin Marijan Jovanović rekao je postalo nepodnošljivo živjeti na ovom području, jer se deponija prije nekoliko dana i zapalila, te da je od dima i smrada nemoguće disati.

"Najteže je bilo u večernjim satima, kada su gusti oblaci dima, onemogućavali normalno kretanje putem koji povezuje sela sa ostatkom opštine", naveo je Jovanović.

On je dodao da su stanovnici ovih pet sela revoltirani i zbog toga što je neko dozvolio da se na toj deponiji na kojoj se odlaže smeće sa područja opštine Čajniče, odlaže i otpad iz Goražda /Federacija BiH/.

"Oni imaju problem sa otpadom, nemaju gdje da ga odlažu na području svoje opštine. Stanovnici im ne daju pa su počeli kod nas.To nismo mogli dozvoliti i zato smo i spriječili dalje dovoženje", rekao je Jovanović.

Slovena Kalinović, čija kuća je neposredno uz privremenu deponiju ističe da su od kako je u blizini ovih sela smještena deponija smeća, primjetili da su djeca često bolešljiva i da i ostali mještani imaju problema sa kašljem, stomačnim i srčanim tegobama.
Ona tvrdi da su prinuđeni da sami čiste rezorvoar, jer od kada je primijetila da joj djeca povraćaju vodu više ne smiju koristiti ni za ličnu higijenu, a kamoli za piće, te da je primijetila ostatke životinja prilikom čišćenja seoskog rezervoara odakle vodu pije njenih oko sedamdeset komšija.

"Djeca mi danima imaju temperaturu. Povraćaju, a tako je i sa ostalom djecom u komšiluku. Nekoliko ih ima problema i sa bronhitisom. Osjaćemo se nemoćni, jer sami ne možemo ovo riješiti. Zato smo se i odlučili da blokiramo put i zabranimo dovoz smeća do daljeg", navela je Kalinović.

U Administrativnoj službi opštine Čajniče Srni je saopšteno da imaju dozvolu od Ministarstva prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske /RS/ da mogu na ovom mjestu odlagati smeće i da su svjesni svih problema sa kojima se susreću mještani.

"Uzorke vode smo poslali na analizu i pod hitno ćemo morati urediti deponiju i ugasiti požar. Imamo i informacije koje smo dobili od nekih mještana da je požar namjerno podmetnut. Oni su nam kazali da su vidjeli Rome da sakupljaju otpad i da pale vatru, jer tako lakše dolaze do žice iz kablova. Deponija je dugogodišnji problem koji se mora rješavati, ali svakako to se ne može završiti za nekoliko dana", rekao je načelnik opštine Čajniče Branko Roljić.

On pojašnjava da su deponije problem svih opština u regionu i da se već godinama govori o izgradnji regionalne sanitarne deponije što opštinska vlast podržava, ali da opštine nemaju dovoljno novca i da se čekaju međunarodni donatori.

U mjesnoj zajednici Miljeno gdje su i sela oko privremene deponije sa oko 350 stanovnika odlučni su da nastave sa blokadom puta i dvadesetčetvorosatnim nadzorom kako bi spriječili dovoz smeća.
Na lokalitetu Crnjica deponija je otvorena prije više od deset godina. Tadašnja saziv Skupštine opštineodobrio je njeno otvranje iako se znalo da su u neposrednoj blizini kuće i rezervoar za vodosnabdijevanje.