BiH
30

Stotine građana u BiH obilježilo godišnjicu februarskih protesta

Piše: I. P.
Širom Bosne i Hercegovine obilježen je 7. februar, godišnjica najvećih protesta u poslijeratnoj historiji naše zemlje.

U Sarajevo okupljanje je počelo prije 12 sati, a kulminiralo je sa oko 150 nezadovoljnih građana preko puta zgrade Predsjedništva BiH. Putem transparenata i razglasa prenijeli su poruku vlastima da žele reforme najvažnijih društvenih sektora među kojima su sudstvo, izborni zakon te zdravstvo i obrazovanje.

Jedan dio građana odlučio je organizovati povorku koja je potom krenula do Vječne vatre, dok je većina okupljenih ostala ispred zgrade Predsjedništva. Protesti su konačno završeno oko 14:30.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

U Tuzli se okupilo nekoliko stotina radnika i građana, a protestovali su ispred uništene zgrade Vlade TK gdje su svoje nezadovoljstvo na bini izražavali predstavnici sindikata i obespravljeni radnici.

Okupljeni su ponovili svoje zahtjeve od prošle godine, a istakli su kako niti jedan od njihovih nagomilanih problema nije riješen.

Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba

U Mostaru građani su svoje nezadovoljstvo iskazali na Španskom trgu. Uz parole i pištaljke naglasili su kako su umjesto obećanog poboljšanja stanja dobili još više siromaštva.

Građani okupljeni simbolično u pet do 12, razišli su se sa Španskog trga u 13:30 sati.

Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

Zeničani su godišnjicu 7. februara obilježili na Trgu Alije Izetbegovića kojega su simbolično preimenovali u "Trg Sedmi februar". Građani su podcrtali da vlasti još uvijek nisu ispunili njihove zahtjeve od prošle godine

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Stotinjak Bišćana se okupilo na centralnom gradskom trgu gdje su napomenuli činjenicu da ni pet mjeseci nakon izbora Unsko-sanski kanton nema konstituisanu vladu. Skup koji je počeo oko 12 sati nije bio najavljen. ali na sreću nije bilo problema.

Foto: FENA
Foto: FENA

I u Banjoj Luci danas se okupilo desetak članova nevladinih organizacija da bi građane podsjetili na proteste održane prošle godine. Okupljeni su izrazili želju za nenasiljem, ali smatraju da je situacija takva da, ukoliko se nešto ne promijeni, može se očekivati iskazivanje nezadovoljstva građana.