BiH
176

Zeničani na mirnom okupljanju ponovili zahtjeve od prošle godine

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Oko 50-tak građana okupilo se danas na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici kako bi obilježili godišnjicu prošlogodišnjih protesta.

Odmah po dolasku članovi Plenuma građana Zenice preimenovali su Trg Alije Izetbegovića u Trg 7. februar. Glasnogovornica Plenuma građana Zenice je kazala kako su zahtjevi isti kao i prošle godine.

Nakon obraćanja uputili su se prema Trgu Bosne i Hercegovine gdje su ispred zgrade gradske uprave Grada Zenice postavili kartonsku skulpturu čovjeka koji će "nadgledati" rad vlasti.

Član Plenuma građana Zenice Goran Jerkić je kazao da danas nije obilježena samo godišnjica prošlogodišnjih protesta.

"Ovdje je u pitanju podsjećanje da smo još tu sa svojim zahtjevima. Ovo je građanski aktivizam. Uostalom, neka se zove kako hoće, zeničko proljeće ili pokret za pravdu. Ovo nije obilježavanje samo prošlogodišnjih protesta, 2010. godine su održani prvi građanski protesti, a političari ni danas ne znaju šta će sa građanima, niti sa ovom zemljom", izjavio je Jerkić.

Zgradu gradske uprave Grada Zenice, zgradu Vlade ZDK, a i sami protest i protestnu šetnju sa Trga Alije Izetbegovića osiguravao je veliki broj policijskih službenika MUP-a ZDK.