BiH
51

Građani o 7. februaru 2014.: Greška je što smo palili, Berlinski zid je pao tokom mirnih protesta

Piše: I. P.
Sedmog februara 2014. godine, protesti ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo, kada su počeli, nisu nagovještavali najveće proteste u novijoj historiji BiH.

Nakon početka demonstracija u Tuzli dva dana ranije, val nezadovoljstva i socijalnog bunta brzo se raširio većim dijelom Bosne i Hercegovine. Momentum dešavanja je bio dovoljan da se protesti organizuju u skoro svim većim gradovima i to ispred simbola moći – sjedišta kantonalnih vlada i općina.

Mirna okupljanja jedna za drugim pretvorila su se u žestoke sukobe demonstranata i čuvara reda. U Tuzli, Sarajevu i Mostaru jedan dio demonstranata uspio je doslovno osvojiti ključne zgrade koje su u roku od nekoliko minuta bile u plamenu.

Sedmi februar uglavnom je prošao u znaku dima i osjećaja promjene koja se krila iza destrukcije javnih objekata i javnog dobra. Čudna kombinacija odobravanja poruke i osuđivanja djela završena je hapšenjima i intervencijama kola hitne pomoći i vatrogasaca.

Slično razmišljanje dijele anketirani građani Sarajeva koji uz podršku građanskom djelovanju i iskazivanju bunta, osuđuju nasilje koje je rezultiralo milionskim štetama. Neorganizacija, nepostojanje hijerarhije i rasulo za anketirane građane predstavljaju najveće razloge neuspjeha februarskih dešavanja.

Nakon 7. februara pripremao se nastavak borbe, ovoga puta legalno i plenumski.

Organizacija plenuma građana u nekoliko gradova tekla je problematično, njihov konačni jedinstveni glas trajao je kratko, a zahtijevi upućeni skupštinama kantona i općina brzo su zaboravljeni.