{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stotine građana prošetalo Prijedorom i potpisalo peticiju

A
31.5.2014. u 15:10
243
31
Stotine građana prošetalo Prijedorom i potpisalo peticiju
243
Stotine građana prošetalo Prijedorom i potpisalo peticiju
Nekoliko stotina građana i aktivista građanske inicijative "Jer me se tiče" koja okuplja nevladine organizacije, neformalne grupe i pojedince koji se bave promocijom ljudskih prava obilježila je danas Međunarodni dan bijelih traka u Prijedoru.
Podsjećamo, simbolika bijelih traka dolazi iz 31. maja 1992.godine, kada su vlasti bosanskih Srba u Prijedoru (kasnije i u nekim drugim mjestima) izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se naređuje nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, i da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava. Ovo je bio početak kampanje istrebljenja u kojoj su provođene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracioni logori i činjeni drugi zločini, čiji je konačni ishod bio uklanjanje  94 posto Bošnjaka i Hrvata s teritorije opštine Prijedor.

Ovo je, ističu iz inicijative "Jer me se tiče", bio prvi put od 1939. i nacističkog proglasa po kojem su poljski Jevreji morali nositi žute trake sa plavom Davidovom zvijezdom oko rukava, da su članovi jedne etničke ili religijske grupe na ovaj način bili obilježeni za istrebljenje.

Nakon protestne šetnje glavnom Prijedorskom ulicom, na gradskom trgu ispred robne kuće Patria položene su 102 ruže, za 102 djece ubijene tokom proteklog rata na području toga grada, te pročitana peticija sa zahtjevima lokalnim vlastima koji nisu ispunjeni tokom protekle godine, a odnose se na omogućavanje dostojanstvenog obilježavanja stratišta prijedorskih Bošnjaka i Hrvata.

U Prijedoru je danas počelo i prikupljanje potpisa koji će biti predati Skupštini grada za izgradnju memorijala za ubijenoj djecu u centralnom gradskom jezgru.

Edin Ramulić, predstavnik NVO Izvor iz Prijedora u izjavi za Anadolu Agency je kazao da očekuje i da će današnje obilježavanje Dana bijelih traka biti još jedno podsjećanje na sve strahote koje je pretrpjelo nesrpsko stanovništvo u tom gradu tokom 1992. godine.

On je istakao da će danas, ako ništa drugo, sugrađane suočiti s činjenicom da je ubijeno 3.100 ljudi, među kojima je i 102 djece.

"Teško je kazati mijenjali se svijest ljudi, ali sam uvjeren da će to dati rezultat jednoga dana. Problem je što suočavanje s prošlošću teško ide i u ostalim dijelovima BiH. I sve dok se ne budu priznali zločini, mi ovdje u Prijedoru morat ćemo to sami činiti", kazao je Ramulić.

Prijedorčanin Goran Zorić, aktivista građanske inicijative "Jer me se tiče" kazao je da je današnja manifestacija podsjećanje kako na civilne žrtve Prijedora, ali i na sve ostale civile stradale tokom rata u BiH.

"Naša šetnja protest je protiv odnosa kako grada Prijedora, tako i cijele BiH prema civilnim žrtvama", naglasio  je Zorić u izjavi za AA.

Građanski aktivisti koji su u Prijedor danas došli iz Sarajeva, Mostara, Bijeljine, Ključa, Konjica, Banje Luke nakon obilježavanja Dana bijelih traka priključili su se lokalnim aktivistima nevladinog sektora u pakovanju i podjeli pomoći stanovništvu Prijedora stradalom u nedavnim poplavama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: