BiH
212

Građani BiH se sjećaju prijedorskih žrtava noseći bijele trake oko ruku

Klix.ba/FENA
Foto: E. M./Klix.ba
Sarajevo (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U bh. gradovima danas je podjelom bijelih traka obilježen Međunarodni dan bijelih traka, kojim se podsjeća na 31. maj 1992. godine kada su srpske snage započele brutalna ubistva, mučenja i protjerivanja prijedorskih Bošnjaka.

Na štandu ispred sarajevske Katedrale danas su građanima podijeljene bijele trake koje su vezali oko ruke baš kao i Prijedorčani 1992. godine. Brojni su se građani Sarajeva, tako, danas mogli vidjeti s bijelim trakama u znak solidarnosti sa stanovnicima Prijedora koji su prvo bili izloženi diskriminaciji, a potom najbrutalnijim zločinima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Akciju je organizirao pokret AntiDayton koji je danas podijelio 2.000 traka. Ispred Katedrale su bili istaknuti transparenti sa parolama da se Prijedor nikada ne smije zaboraviti.

I građanima Zenice danas su podijeljene bijele trake. Akciju je organiziralo Udruženje za društveno istraživanje i komunikacije, koje je na ovaj način odlučilo da edukuje javnost.

"Smatramo da bi ovaj grad trebao imati suosjećajnost i odgovornost za zločine u Prijedoru, ali i gdje god se se oni dešavali", kazao je Edvin Kanka Ćudi iz UDIK-a.

On je dodao da je Zenica jedan od gradova gdje su žrtve zločina marginalizirane, te da se u ovom gradu još uvijek ne može otvoreno pričati o stradanjima Srba i Hrvata.

"U Zenici ne postoji mirovni aktivizam, ne postoji kritičko mišljenje o zločinu i ne možemo govoriti o ubijenim Srbima i Hrvatima, već samo o Bošnjacima. Matea Jurić je ostala na marginama i cilj nam je da pokažemo solidarnost bar sa Bošnjacima i Hrvatima u ovom gradu", izjavio je Ćudić te dodao da će i u narednom periodu se raditi na razbijanju marginaliziranih grupa.

Akcija bijelih traka bit će obilježena i u Tuzli, Prijedoru, Kozarcu, a u Beogradu današnji datum će obilježiti Žene u crnom.

Međunarodni dan bijelih traka prigodno je obilježen i u Cazinu u organizaciji Udruženja žrtava i svjedoka genocida BiH.

"Manifestacijom "Dani bijele trake“ pridružujemo se kampanji čiji je cilj ukazati na diskriminaciju žrtava, poricanje i nemogućnost obilježavanja mjesta stradanja za sve žrtve rata Prijedora i njegove okoline", istakao je predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida BiH Murat Tahirović.

Udruženje je pozvalo načelnika općine da podrži obilježavanje ovog dana i stavi prve trake građanima Cazina.

"Smatram da žrtve teškog i nepravednog genocida zaslužuju jedan ovakav oblik poštovanja i da je jako važno podsjetiti bijelim trakama na jednu necivilizacijsku odredbu kojom su se u Prijedoru obilježavali svi građani koji nisu bili srpske nacionalnosti. Važno je da nam se to više nikada ne ponovi i da učinimo historijski iskorak iz ovakvih ružnih epizoda", izjavio je načelnik općine Cazin Nermin Ogrešević.

Građanima Cazina na centralnom trgu dijeljene su i stavljane bijele trake kao simbol patnje, stradanja i podsjećanje na nedavnu prošlost koju ne treba zaboraviti.