{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inicijativa za spomen-obilježje ubijenoj prijedorskoj djeci

F
29.5.2014. u 20:47
13
7
Inicijativa za spomen-obilježje ubijenoj prijedorskoj djeci
13
Inicijativa za spomen-obilježje ubijenoj prijedorskoj djeci
Foto: EPA
Roditelji djece koja su u Prijedoru ubijena ili nestala u periodu od 1992. do 1995. godine danas su pozvali građane Prijedora, Bosne i Hercegovine i dobronamjerne ljude širom svijeta da im se 31. maja pridruže u obilježavanju Međunarodnog dana bijelih traka.
Tog dana će u Prijedoru biti održana protestna šetnja kojom će se, kako je najavljeno, skrenuti pažnja na kontinuiranu diskriminaciju nad žrtavama nesrpske nacionalnosti koju provodi gradska vlast, uporno odbijajući da dostojno obilježi stradanje više od 3.100 Prijedorčana, među kojima 102 djece.

Na sastanku održanom 7. maja, roditelji ubijene djece su zvanično pokrenuli inicijativu da se u centru Prijedora podigne spomen-obilježje sa imenima 102 djece koja su ubijena ili nestala u periodu 1992-95. godine na području grada.

S obzirom na nespremnost gradonačelnika i poslanika u Skupštini grada da pokrenu pitanje izgradnje spomenika u skladu sa svojim ovlaštenjima i obavezama, roditelji su, kako su saopćili, odlučili iskoristiti odredbu Statuta koja omogućava da se to pitanje stavi na dnevni red Skupštine ukoliko se prikupi 1.000 potpisa građana Prijedora.

"Pokrenuli smo potpisivanje peticije putem koje ćemo zatražiti od Skupštine grada Prijedora da odobri podizanje spomenika u centralnoj gradskoj zoni i da se ta izgradnja finansira iz budžeta grada. Pozivamo sve građane Prijedora da nam se pridruže na komemoraciji Dana bijelih traka i podrže ovu inicijativu i potpišu peticiju", rekao je Fikret Bačić, koji je izabran da predstavlja odbor roditelja.

Foto: AFP
Foto: AFP


Bačiću su 1992. godine u Zecovima kod Prijedora ubijena kćerka Nermina u sedmoj godini života i sin Nermin u četrnaestoj godini.

"Našu djecu niko nije zaštitio u ratu ali danas, mi, roditelji te djece, očekujemo da će nam se u ovom opravdanom zahtjevu pridružiti svi građani Prijedora bez obzira na kojoj strani su tada bili. Ovo je prilika za svakog da pokaže da se ne slaže sa ubijanjem nedužne djece. Želimo da taj spomenik bude opomena za buduće generacije da u našem Prijedoru nikada više niko ne ubija nedužnu djecu i ostane nekažnjen", poručio je on.

Prikupljanje potpisa za peticiju će početi 31. maja kada se na Dan bijelih traka Prijedorčani i aktivisti iz cijelog regiona bivše Jugoslavije sa posebnim pijetetom sjećaju ubijene prijedorske djece.

Kao i prošle, i ove godine će na glavnom gradskom trgu biti formiran krug od 102 ruže sa imenima ubijene djece kako bi se simbolično ukazalo na nepostojanje spomenika kojim bi se dostojno obilježilo njihovo stradanje.

U centru Prijedora je od kraja rata podignuto više od deset spomenika poginulim borcima a niti jedan ubijenoj djeci.

Dosad je među tijelima pronađenim u masovnoj grobnici Tomašica potvrđen identitet putem DNK-a za 12 maloljetnih dječaka, starosti od 15 do 17 godina.

Obilježavanje Dana bijelih traka počet će protestnom povorkom kroz centar grada, nakon čega će na gradskom trgu biti položeno cvijeće o organizovano prikupljanje potpisa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: