Eksperimentalni režim
127

Stomatolozi u Tuzli počeli raditi: Evo kako izgleda liječenje zuba u vrijeme koronavirusa

A. Kendić
Tim Snežane Vasić u zaštitnoj opremi (Foto: A. K./Klix.ba)
Tim Snežane Vasić u zaštitnoj opremi (Foto: A. K./Klix.ba)
Nakon obustave rada stomatolozima na području Federacije BiH od danas je dozvoljen povratak u ordinacije. U vrijeme epidemije koronavirusa situacija je drugačija, a zbog izostanka adekvatnih smjernica za rad od nadležnih, zubari se nalaze u eksperimentalnoj fazi u kojoj sami moraju pronaći najbolji model za funkcionisanje, štiteći svoje i zdravlje pacijenata.

Kao i u svim ostalim oblastima, pružanje usluga u stomatološkim ordinacijama danas nije isto kao u periodu prije epidemije koronavirusa. Čekanja u ordinacijama više nema, a svi građani koji imaju potrebu za nekom od intervencija svoj termin moraju rezervisati i na tome se sve ne završava. Nakon dolaska u ordinaciju proći će kroz posebnu proceduru, a njihovi stručnjaci iz oblasti dentalne medicine će ih dočekati u posebnoj zaštitnoj opremi.

Odluka o tome da stomatolozi mogu početi s radom donesena je jučer u kasnim poslijepodnevnim satima, zbog čega većina tuzlanskih stomatologa nije bila u prilici danas primiti prve pacijente.

Oni koji su ipak počeli raditi nalaze se u eksperimentalnom načinu djelovanja, a ekipa portala Klix.ba obišla je dvije privatne stomatološke ordinacije u Tuzli te smo se uvjerili na koji način se doktori Snežana Vasić i Amar Mazalović snalaze u novonastaloj situaciji.

Od ranih jutarnjih sati telefoni ne prestaju zvoniti u obje ordinacije, a pacijente zanima na koji način mogu doći do termina. Ali, dolazak do stomatologa danas nije jednostavan kao u periodu prije epidemije.

Doktorica Snežana Vasić nam kaže da je zajedno sa svojim timom danas počela sa eksperimentalnim radom, a cilj im je da provjere način funkcionisanja u ordinaciji.

"U toku protekla dva mjeseca pacijenti su me svakodnevno zvali te sam im putem telefona davala savjete šta da rade i kako sebi da pomognu dok nam nametnute okolnosti ne prođu. Moja asistentica od jutros zove pacijente i telefonskim putem ih ispituje da li imaju povišenu tjelesnu temperaturu, da li su bolovali od nekog oboljenja u protekla dva mjeseca, da li su bili u inozemstvu ili u kontaktima sa osobama koje boluju od COVID-19", pojašnjava nam Vasić početni postupak.

Samo jedna osoba u čekaonici Nakon prve trijaže pacijent koji ispunjava uslove dobija svoj termin kao što je to slučaj bio i ranije, ali sada sa iznimkom u kojoj samo jedna osoba može biti u čekaonici.

Stomatolog Amar Mazalović prvi dan bez zabrane rada iskoristio je i za pripremu ordinacije, a kaže nam da će novi način rada koji im je nametnut dodatno usporiti obavljanje posla. Samim tim, broj primljenih pacijenata na dnevnoj osnovi će biti manji.

"Sve preporuke su višestruke za pacijente, ali i stomatologe. One se moraju poštovati i definitivno će usporiti naš rad. Također, naš rad sada je pod rizikom, s obzirom na to da smo se ranije suočavali sa slučajevima da pacijent nije iskren prema nama u određenim intervencijama koje su bile u periodu izvan epidemije koronavirsa. U svakom smislu ovo je veliki izazov za sve stomatologe, a lično ni sam ne znam sa čime se susrećem. Nadam se da su mjere popustile u pravo vrijeme i da nećemo imati problema za osoblje i pacijente", priča nam Mazalović.

A nakon ranije spomenute telefonske trijaže pacijent koji ispunjava uslove dolazi u stomatološku ordinaciju. Na samom ulazu u obavezi je izvršiti dezinfekciju obuće i ruku, a potom mu prilazi medicinska sestra koja vrši mjerenje tjelesne temperature. Dok čeka u čekaonici ispunjava epidemiološku i anketu koja se odnosi na opće zdravstveno stanje.

Rad u specijalnoj opremi

Kada se okončaju sve ove procedure slijedi ulazak u sterilnu zonu, a od tretmana kojem se pacijent treba podvrgnuti ovisi i način odijevanja medicinskog osoblja. Kako smo se uvjerili u ordinaciji doktorice Vasić, ukoliko je riječ o potpuno zdravom pacijentu, ona i njen asistent navlače maske, rukavce, naočale i kape. Potpuno ista slika nas je zatekla i u ordinaciji doktora Mazalovića.

"Međutim, ukoliko postoji informacija da pacijent dolazi iz neke rizične skupine, zatim ima hronična oboljenja, ukoliko postoji bilo kakva sumnja na moguću kontaminaciju virusom ili ukoliko je riječ o osobi koja je došla iz inozemstva, pristupa se posebnom režimu rada, koji podrazumijeva upotrebu nepropusnih mantila, vizira, kapa i slično", pojašnjava nam Vasić.

Ali, mjere zaštite se ne završavaju na ovome, po preporukama nadležnih, zaštitne folije za jednokratnu upotrebu se moraju staviti preko svih uređaja koji se koriste u ovoj djelatnosti, a instrumenti moraju također biti adekvatno zbrinuti.

Naši sagovornici ističu da su preporuke previše rigorozne, a pojedine su i nedorečene. Također, u raskoraku su i zbog činjenice da se sve mjere zaštite odnose u slučajevima kada rade sa osobama inficiranim koronavirusom , zbog čega im je prazan prostor ostao u vidu jasnih smjernica koje se odnose na postupanje u slučajevima kada kod osobe ne postoji vjerovatnoća da je pozitivna na SARS-CoV-2.

"Mi sada pravimo određene modifikacije na tu temu jer nemamo nikakve jasne smjernice ili zakonske odredbe koje bismo slijedili u našem svakodnevnom radu. Šta će i kako će biti u narednom periodu teško je reći. Vidjet ćemo kako će se cjelokupna situacija razvijati. Raditi u ovakvoj opremi je kazna za stomatologa. Naš posao iziskuje enormnu koncentraciju i preciznost. Moramo paziti na svaki pokret pacijenta jer radimo s turbinama koje imaju 350.000 obrtaja u minuti", upozorava Vasić.

U ovoj opremi će se posebno teško raditi u narednom periodu u kojem se predviđaju povećanja temperatura zraka.

"Mislim da nema kolege koji nije pokušao obući tu opremu i zna koliko je ona komplikovana. U svemu tome je veoma teško raditi, ali, jednostavno to moramo jer je naša svrha da pomognemo pacijentima. Nadam se da će sve biti dobro i da virus više neće postojati u onom obliku u kojem je bio", dodao je Mazalović.

S druge strane, problematična je i sama nabavka zaštitne opreme. Da bi se jedan pacijent opservirao potrebno je u njegovu, ali i zaštitu ljekara te same ordinacije uložiti okvirno 30 eura.

"Cijene dezinfekcionih sredstava i cjelokupne zaštitne opreme ranije su bile pristupačnije, a danas su one znatno skuplje. Mi bismo sada trebali podići cijene naših usluga zbog opstanka, a stanovništvo s ovom epidemijom je ekonomski veoma oslabilo", naglašava Vasić koja je mišljenja da bi nadležni sa viših nivoa vlasti trebali posvetiti veću pažnju onima koji itekako doprinose razvoju ovog društva.

Osjećaju gubitke Zbog činjenice da dva mjeseca nisu radili tuzlanski stomatolozi osjećaju gubitke. Za razliku od kolega u javnim zdravstvenim ustanovama, pomoć u vidu dobijanja zaštitne opreme, materijala za rad te eventualno nekih subvencija, nisu iskusili.

"Bilo nam je teško doći do opreme, ali posebno mi je drago da su se stomatolozi iz naše zemlje povezali u razne grupe i nekako smo se snašli za materijal. Mislim da su sada svi spremni za početak rada u ovom izazovu", dodaje Mazalović.

Ova godina mogla bi biti teška i zbog činjenice da će vrlo vjerovatno bh. dijaspora manje tražiti usluge naših stomatologa, što nije bio slučaj u ranijim godinama. Naime, poznato je bh. građani sa adresom u inozemstvu ljetovanja koriste i za posjetu stomatolozima koji im po znatno nižim cijenama nego na Zapadu pružaju odličan kvalitet.

"Sve uslužne djelatnosti se nalaze u istom košu. Lično mislim da se treba krenuti s radom, a da će se finansijske stvari popraviti. Pitanje je samo vremena jer neke stvari ne možemo odmah promijeniti zbog vanredne situacije", navodi Mazalović.

Naši sagovornici na kraju posebno apeliraju na pacijente da moraju u potpunosti biti iskreni prilikom ostarivanja kontakta sa stomatolozima. Jer, skrivanje istine da su bili u kontaktu sa SARS-CoV-2 pozitivnim osobama nikome neće donijeti dobro.

"Pacijenti moraju biti iskreni kada je u pitanju bilo koja bolest, ne samo koronavirus. Ako mi nemamo tačan podatak o tom pacijentu mi mu ne možemo pružiti adekvatnu pomoć i uslugu. Naprotiv, možemo biti fatalni po njega, sebe i pacijente poslije njega. Izričito zahtjevam od svojih pacijenata da budu iskreni, a svojim potpisom garantuju da su dali tačnu izjavu te da su oni odgovorni za nju. Lično nemam nikakvog straha od koronavirusa jer je imunološki sistem stomatologa izrazito aktivan", kaže nam na kraju Vasić.