BiH
0

Stoja Jurišić: Šokirani smo, Ilija ostaje u bolnici

Anadolija
Stoja Jurišić
Stoja Jurišić
"Šokirani smo", kazala je za agenciju Anadolija Stoja Jurišić, supruga ratnog starješine bh. policije Ilije Jurišića, koji je danas ponovo osuđen na 12 godina zatvora za izdavanje naredbe za napad na tuzlansku kolonu 1992. godine.

"Vjerujte, i mi smo šokirani. Iskreno da vam kažem, nemam šta da komentarišem. Šokirani smo... Ilija je ostao u bolnici, sad sam došla iz bolnice. Nasekiran je, kako će biti u ovim trenucima", kazala je Stoja Jurišić.

Branilac Ilije Jurišića advokat Đorđe Dozet rekao je danas za srbijanske medije da ne zna da li će Jurišić ponovo doći u Srbiju pošto je danas ponovo osuđen na 12 godina zatvora, istakavši da će se sigurno žaliti na presudu.

On je dodao da će žalba sigurno biti uložena Apelacionom sudu, koji je već jednom ukinuo prvostepenu presudu kojom je Jurišić bio osuđen na istu kaznu od 12 godina zatvora.

Ilija Jurišić je uhapšen 11. maja 2007. na beogradskom aerodromu. Suđenje je počelo 22. februara 2008. godine. Jurišiću je prvu presudu kojom je bio osuđen na 12 godina zatvora zbog krivičnog djela nedozvoljena sredstva borbe, odnosno napada na kolonu JNA 1992. godine, ukinuo Apelacioni sud u Beogradu 11. oktobra 2010. i istog dana mu je ukinuo i pritvor u kom je proveo dvije i po godine.

Njemu se ponovo sudilo zbog optužbe da je kao dežurni operativnog štaba stanice bezbjednosti Tuzla naredio napad na kolonu vojnika JNA koja se povlačila iz kasarne Husinska buna, 15. maja 1992. godine.