BiH
0

Danas presuda Iliji Jurišiću za "Tuzlansku kolonu"

FENA
Ilija Jurišić (Foto: Arhiv)
Ilija Jurišić (Foto: Arhiv)
Srbijanski Odjel za ratne zločine izreći će prvostepenu presudu Iliji Jurišiću povodom optužbi da je zapovijedio napad na kolonu vojnika JNA u Tuzli 1992. godine kada je nastradao najmanje 51 vojnik.

To će Jurišiću biti druga prvostepena presuda, pošto mu je prvu, kojom je bio osuđen na 12 godina zatvora, ukinuo Apelacijski sud i naložio da se suđenje ponovi pred potpuno novim sudskim vijećem.

Tužilaštvo za ratne zločine predložilo je sudu u završnoj riječi da Jurišića osudi na 15 godina zatvora, dok je njegova odbrana tražila oslobađanje od optužbi.

Jurišiću je prvu presudu kojom je bio osuđen na 12 godina zatvora zbog navodnog kaznenog djela nedozvoljena sredstva borbe, odnosno napada na kolonu JNA 1992. godine, ukinuo Apelacijski sud u Beogradu 11. oktobra 2010. i istog dana mu je ukinuo i pritvor u kojem je proveo dvije i po godine.

Njemu je ponovo suđeno zbog optužbe da je kao dežurni operativnog štaba stanice sigurnosti Tuzla naredio napad na kolonu vojnika JNA koja se povlačila iz kasarne Husinska buna, 15. maja 1992. godine, riječima "na vatru odgovori vatrom".

Apelacijski sud je u nalogu za ponavljanje prvostepenog postupka naložio sudu da utvrdi zašto se tuzlanski garnizon povlačio i po čijoj naredbi, kao i je li Jurišić znao za "plan" kriznog štaba Tuzle na čelu sa Mehmedom Bajrićem.

Prema stavu Apelacijskog suda, prvostepeni sud treba istražiti i utvrditi ulogu kriznih štabova tokom sukoba u BiH.

Jurišić je u julu prošle godine na početku ponovljenog suđenja negirao krivnju ističući da mu je savjest mirna i obraz čist. Pored ostalog naveo je da nije bio zapovjednik i da ni o čemu nije mogao samostalno donositi odluke.

Jurišić je bio uhapšen 14. maja 2007. godine na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla", po međunarodnoj potjernici. Tužilaštvo za ratne zločine preuzelo je predmet od Vojnog tužilaštva u Beogradu, 2004. godine.