BiH
52

Stevović: Krajnje je vrijeme da Dodik prizna genocid u Srebrenici

FENA
Blažo Stevović
Blažo Stevović
Alternativni klub Trebinje i predsjednik Blažo Stevović smatraju da je krajnje vrijeme da se predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik primora da poštuje civilizacijske normative i odluke sudskih instanci koje kažu da se u Srebrenici desio genocid.

Ovo je navedeno u današnjem saopćenju koje potpisuje Stevović i u kojem on naglašava da je Srebrenica ispit na kome svaki pojedinac ili grupa, koji su odgovorni narodu i javnosti, moraju da ga polože konstatacijom da se u Srebrenici desio genocid i da srebreničke žrtve zaslužuju maksimalnu pažnju i respekt.

"Ukoliko se to ne desi, teško je očekivati da će se u Bosni i Hercegovini dogoditi stvarno pomirenje i povratak kao jedan od preduslova za normalan život u našoj zemlji", citat je iz saopćenja.

Stevović naglašava da Dodikov režim zloupotrebljava javnost u manjem bh. entitetu, što po Stevovićevom mišljenju može imati velike posljedice za proces pomirenja unutar BiH i šire.

"Alternativni klub apeluje svim relevantnim faktorima u manjem bh. entitetu da se izdignu iznad Dodika i svojim stavom pokažu da su nadrasli njegov nacionalizam. Mislimo da je to obaveza svih političkih subjekata, nevladinih organizacija, medija, slobodnih intelektualaca. Naravno da je to velika šansa za neku novu Bosnu i Hercegovinu, zemlju koja će imati iskrene i bolje međunacionalne odnose", naglasio je Stevović u saopćenju.