BiH
0

Odgovor Dodiku: Najbolje bi bilo da se SNSD mirno raspadne

Klix.ba
Milorad Dodik (Foto: Klix.ba/Arhiv)
Milorad Dodik (Foto: Klix.ba/Arhiv)
Predsjednik jednog dijela Bosne i Hercegovine, entiteta RS, Milorad Dodik odavno nije baš omiljena ličnost zvaničnom Beogradu, ali ga to ne sprečava da svako malo ide upravo u Srbiju odakle poručuje da se BiH treba raspasti.

Srbija se o svom jadu zabavila, ali Dodik dođe kao zgodno rješenje za popuniti prostor u tamošnjim TV emisijama, gdje su ga vidjeli i studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, te shvatili da se radi o odličnom showmanu, pa su odlučili prisustvovati "predavanjima" koja im je održao.

"Najbolje za Bosnu i Hercegovinu je da se mirno dogovori raspad. Koliko sam ja razumio to se zove dissolicuja nije secesija", rekao je Dodik u obraćanju studentima, a oni su to pozdravili aplauzom kao dobri domaćini.

Dodik bi se mogao pred istim tim studentima ili nekim njihovim starijim kolegama ponovo naći, ali ovoga puta u sudnici, budući da postoji sve veći interes za istraživanjem kako je došao do silnog bogatstva.

A šta ćemo sa siromaštvom u RS?

Na ovakvu izjavu predsjednika RS-a reagirali su danas iz Naše stranke i Stranke za BiH.

"Budući da ne smije priznati kako svako peto domaćinstvo u RS živi u siromaštvu, kako u realnom sektoru radi samo 250.000 osoba, ili kako je broj penzionera prerastao broj zaposlenih, Milorad Dodik je u predizbornu kampanju krenuo - u skladu s očekivanjima - senzacionalističkim izjavama, kakva je da je za BiH 'najbolje da se mirno dogovori raspad'", navode u Našoj stranci.

"Ne iznenađuje što Dodik, kako bi prikrio rezultate svoje vladavine, pušta ovakve dimne zavjese. Nakon što su otkrivene sve pronevjere budžetskog novca i ilegalne privatizacije, on biračima u RS može ponuditi još samo senzacionalizam. Po prokušanom receptu, retorika raspada BiH uvijek ima svoju publiku, no ekonomski sunovrat manjeg entiteta daje naslutiti da će raspasti samo SNSD-ova struktura vlasti, i nadamo se da će to proći mirno", izjavio je predsjednik Naše stranke Dennis Gratz.

On je dodao i to da kada na narednim izborima Dodikova vladavina postane prošlost, tek će autopsija njegovog režima otkriti stvarne finansijske, političke i druge činjenice koje se sada kamufliraju ovakvim izjavama.

"Historija i novija politička praksa pokazuju da političari Dodikovog profila svoju karijeru završavaju u krivičnim sudskim procesima. Radi građana RS, a prije nego što šteta bude nepopravljiva, međunarodna zajednica mora iz političkog života BiH eliminisati one koji odbijaju osnovni princip Dejtonskog sporazuma: Bosna i Hercegovina je država, a entiteti administrativne jedinice. Vjerujem da će izbori 2014. pokazati da su nacionalizam i ratnohuškačka retorika otišli u ropotarnicu historije, i da u današnje vrijeme služe isključivo kao alibi za kriminal", dodao je Gratz.

Dodikov politički pad

U Stranci za BiH navode kako se Dodik konačno suočio sa svojim slobodnim padom u političkom životu, kažu dokaz za to su i njegove posljednje izjave u Beogradu.

"Sve što on i njegov SNSD nisu uspjeli uraditi na ekonomsko-socijalnom planu u manjem bh. entitetu Dodik pokušava kompenzirati potkopavanjem Bosne i Hercegovine", navode u SBiH-u.

Građani tog dijela BiH danas žive teško i od nervoznih Dodikovih izjava nemaju nikakve koristi.

"Bit će zanimljivo čuti reakciju i stav Dodikovih partnera iz Federacije BiH imajuću u vidu aktuelne razgovore o putu Bosne i Hercegovine ka EU i NATO integracijama i onome šta njihov partner Dodik o državi misli.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu podsjeća da je Daytonskim mirovnim sporazumom Bosna i Hercegovina potvrđena kao cjelovita, jedinstvena i suverena država. Antidaytonske izjave su veliki izazov za cjelokupnu međunarodnu zajednicu i njene predstavnike u Bosni i Hercegovini", navodi se u saopćenju ove stranke.