Optužio trojicu lidera
211

Stevandić: Vojna neutralnost RS-a nije protiv NATO-a, već je za saradnju sa svima

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je da lider SDA Bakir Izetbegović, te članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović drže institucije BiH kao taoce u namjeri da diskriminišu Republiku Srpsku, jer legitimnim predstavnicima RS-a ne dozvoljavaju učešće u vlasti kočenjem formiranja Vijeća ministara BiH.

Stevandić je rekao da vojna neutralnost, koja je na snazi u Republici Srpskoj po odlukama Narodne skupštine, nije akt koji se suprotstavlja NATO-u niti ima išta usmjereno protiv ovog vojnog saveza, već je usmjeren na saradnju sa svima, pa i sa NATO-om.

On ističe da vlast na nivou BiH još nije formirana, jer Izetbegović, Komšić i Džaferović, regulišući međusobne odnose u Federaciji BiH, pokušavaju da ponište volju srpskog naroda koja je pokazana na izborima, ne dozvoljavajući legitimnim predstavnicima Republike Srpske da zauzmu pozicije koje im po Ustavu pripadaju.

On je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci rekao da nekonstituisanje vlasti na nivou BiH predstavlja kršenje Ustava.

Stevandić smatra da je veoma opasno i podmuklo što je u u ovu priču uvlači NATO, koji Izetbegović, Komšić i Džaferović, kaže on, koriste kao alibi da bi se produbili sukobi u BiH, a Republika Srpska diskriminisala i onemogućila da postavi legitimne predstavnike na nivou BiH.

On je predstavnicima NATO-a poručio da se odreknu promotera kao što su Izetbegović, Komšić i Džaferović, koji žele NATO da uvuku u svoje privatne političke obračune sa predstavnicima i vlastima Republike Srpske.

Povodom sutrašnje posjete predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika Briselu, gdje će evropskim zvaničnicima uručiti odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije, Stevandić je rekao da Srpska prednjači u odgovaraju na pitanja, ali da na nivou BiH ima onih kojima je preče oprstruisanje formiranja vlasti od evropskih integracija.