Afera "Srbska čast"
116

Stevandić: Republika Srpska ima regularne formacije i nisu joj potrebne paravojne

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić nazvao je "budalama" sve one koji rade na formiranju paravojnih formacija u BiH. On ističe da bosanskohercegovačkom entitetu RS nisu potrebne nikakve paravojne formacije s obzirom na to da ima legalne formacije.

Stevandić je u medijima naveden kao funkcioner koji je 12. decembra 2017. godine omogućio udruženju "Srbska čast" korištenje sale entitetskog organa zakonodavne vlasti.

"Nemam pojma o svemu tome. Ja znam da oni sarađuju s Veteranima Republike Srpske s kojima i ja imam korektnu saradnju. Nisam imao priliku da budem u društvu s momcima iz 'Srbske časti'", rekao je Stevandić.

On smatra da RS-u danas uopće ne trebaju nikakve paravojne formacije jer ovaj bh. entitet ima svoje regularne formacije. Kompletnu priču o formiranju paravojnih formacija Stevandić smatra podmetanjem.

"Bit će mi drago da vidim kompletnu analizu. Što se tiče ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, ja njemu ništa ne vjerujem. Ja zaista ne znam da neko radi na formiranju paravojnih formacija u RS-u i ukoliko radi onda je to velika glupost. Svako ko radi na tome je velika budala", kazao je Stevandić.

Stevandić smatra kako bilo koja osoba koja radi na formiranju paravojnih formacija, bez obzira na to iz kojeg naroda dolazi, treba krivično odgovarati za takvo postupanje.

"U RS-u se smatram dobro obaviještenim i koliko znam kod nas nema paravojnih formacija. Još jednom ističem da je takvo nešto budalasto, jer mi imamo svoje regularne formacije koje rade u interesu RS-a, ali ne na štetu BiH", rekao je Stevandić.