BiH
0

Stevandić: Neko mora da odgovora zbog nedostatka citostatika

FENA
Poslanik u Narodnoj skupštini i šef SDS-ovog tima za zdravstvo Nenad Stevandić zatražio je danas odgovornost nadležnih u Fondu zdravstva Republike Srpske zbog činjenice da se pacijenti suočavaju sa situacijom da zdravstvenim ustanovama u RS-u nedostaje neophodnih citostatika za liječenje najteženih bolesti.

Nakon informacije da je banjalučki Klinički centar ostao bez citostatika i da ga pacijenti moraju sami da kupuju, a da će im to Fond refundirati, Stevandić je rekao da je “to nešto najlicemjernije što je čuo, jer mnogi pacijenti nemaju sredstava da kupe lijek”.

Prema informacijama koje on ima, kao jedan od ljekara u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u RS-u, danas su počele da stižu određene količine citostatika, što je, kaže, nasreću dobro,da bi se kriza u nedostatku lijekova počela da rješeva bez prevelike štete za pacijenete koja je ipak postojala.

Ukazao je da se iz ove situacije moraju izvući pouke, ali i da neko mora da odgovara ako nema citostatika, a nadležni su morali na vrijeme da nabave za građane koji se liječe i plaćaju zdravstveno osiguranje.

Stevandić naglašava da je u RS-u na sceni “katastrofalan koncept zdravstvene zaštite i upravljanje koje nije funkcionalno”, a resorno ministarstvo nije koncipiralo zdravstveni sisitem po potrebama građana i ekonomskim mogućnostima.

  • Ministarstvo zdravlja RS-a je rasipalo novac u zadnjih šest-sedam godina - kazao je on i iznio i konkretne primjere kada su u pitanju slušni aparati, navodeći da zdravstvu u RS-u nisu potrebne kozmetičke, već stvarne reforme.

U tom kontekstu, pozvao je i izvršnu i zakonodavnu vlast da na posebnoj sjednici otvori pitanje stanja u zdravstvenom sistemu RS-a, a kao krivca za teško stanje označio je resorno ministarstvo, koje je Fond opteretilo nemogućim načinom poslovanja.

  • Za to neko mora da odgovara, a ne da građani snose najveće posljedice tog lošeg koncepta - zaključio je Stevandić.