BiH
1

PSP: Za propast zdravstva u RS-u neko mora da odgovara

FENA
Partija demokratskog progresa (PDP) smatra da se ovih dana u potpunosti razotkrilo loše vođenje sektora zdravstva u Republici Srpskoj za vrijeme mandata ministra Ranka Škrbića.

"Mandat ministra Škrbića obilježile su sumnjive nabavke, ogromne investicije sa skromnim efektima, nepovoljni ugovori o javno-privatnim partnerstvima, kao i sve lošije zdravstvene usluge za građane. Zbog ovakve politike zdravstveni sistem je doveden do potpune propasti i neko za to mora odgovarati", saopćeno je danas iz ove stranke.

Podsjećaju da jučer su u medijima objavljeni podaci da su blokirani računi sedam domova zdravlja u Republici Srpskoj zbog neplaćanja doprinosa, te da su nabavka lijekova i funkcioniranje ovih institucija dovedeni u pitanje.

"Nedavna Analiza održivosti finansiranja obaveznog zdravstvenog osiguranja u RS-u u kojoj se predviđa kolaps sistema počinje da se ostvaruje i očigledno je da je stanje alarmantno", upozorava PDP.

Kostatira i da bi ovo trebalo biti konačno upozorenje da dođe do krupnih promjena u sektoru zdravstva, a da nadležne institucije istraže kako je trošen novac u zdravstvu posljednjih sedam godina.