{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Štete zbog suše u BiH iznose 800 miliona KM: Poljoprivrednici traže reakciju vlasti

27.8.2015. u 21:01
29
105
Štete zbog suše u BiH iznose 800 miliona KM: Poljoprivrednici traže reakciju vlasti
29
Štete zbog suše u BiH iznose 800 miliona KM: Poljoprivrednici traže reakciju vlasti
Ovogodišnja suša zahvatila je i veći dio BiH, štete se još zbrajaju, a kao posljedica se očekuje znatno umanjen prinos i kvalitet proizvoda, ali i povećanje cijena kako poljoprivrednih proizvoda tako i svih drugih koji su u vezi s njima. Posavski kanton proglasio je stanje elementarne nepogode, kao i općina Orašje.
Tako je kukuruz, koji se u RS-u gaji na oko 142.000 hektara i čini blizu 80 posto poljoprivrede ovog entiteta, nastradao u toj mjeri da je gotovo izgubljena ovogodišnja berba kukuruza. Suša se, pored kukuruza, posebno loše odrazila na urod pšenice, šljive i kruške, a vlasti, nažalost, nemaju ni mehanizme niti novac kako bi zaštitili domaće poljoprivrednike.

Šesta loša godina za poljoprivredu"Ovo je šesta katastrofalna godina koja je pogodila našu poljoprivredu. Suša nam je naškodila više nego poplave prošle godine. Najviše je nastradao kukuruz, nije se oplodio i nema zrna, a isto je stanje i sa drugim kulturama" ističe Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS-a.

Komentarišući Informaciju o posljedicama suše u poljoprivrednoj proizvodnji u 2015. godini koju je usvojila Vlada Republike Srpske, gdje je navedeno da štete od suše iznose  nešto više od 200 miliona KM, Usorac kaže da Vlada procjenjuje samo direktnu štetu na usjevima.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba


"Šteta u poljoprivredi, zbog velike suše, sigurno je veća od 500 miliona KM jer pored štete na usjevima imamo i indirektnu štetu u stočarskoj proizvodnji jer nećemo imati stočne hrane i morat ćemo je kupovati po puno višim cijenama", pojašnjava Usorac.

Također, napominje da će najveća indirektna posljedica suše pored uvoza stočne hrane biti i poskupljenja hrane na domaćem tržištu, jer je suša zahvatila ne samo našu zemlju već i znatan dio Evrope, pa će nedostatak hrane na čitavom evropskom tržištu rezultirati i neminovnim poskupljenjima.

Avdo Muslimović, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača FBiH kaže kako je ukupna šteta u cijeloj BiH blizu 800 miliona KM.

Prinosi manji i do 50 posto"Postoje direktna i indirektna šteta. Kad govorim o direktnoj šteti mislim na štetu koja je pogodila biljni sektor, dok će animalni sektor najveće štete osjetiti tek u vrijeme zime. Već sada se stočna hrana mora davati stoci, tako da će u vrijeme zime nedostajati stočne hrane, što će dovesti do smanjenja stočnog fonda", navodi Muslimović.

Procentualno, prinosi su manji od 30 do 50 posto, navodi Muslimović. Prema njegovom mišljenju, vlasti nisu učinile mnogo da pomognu poljoprivrednicima, o čemu govori i činjenica da nisu proglasili stanje elementarne nepogode jer bi onda morali nadoknaditi štete. Vlasti nisu napravile ni analizu i procjenu kolike su stvarne štete zbog suše, a jedan od problema je, kaže Muslimović, neredovna isplata poticaja.

Suše će utjecati i na poskupljenje proizvoda, ali i na cjelokupan poljoprivredni sektor.

Foto: EPA
Foto: EPA


Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, kaže da bi jedino rješenje i nada za njih bili da je za vrijeme suše proglašeno stanje elementarne nepogode.

''Nismo zadovoljni mjerama koje su poduzete od Vlade RS, jer nam nisu ništa ni dali. Nije proglašena elementarna nepogoda te stoga ništa ne možemo ni očekivati. Za desetak dana trebali bismo imati i tačnu procjenu koliko je iznosila šteta od suše u voćarstvu'', kaže Dojčinović.

Nezadovoljstvo reakcijom vlastiI prinosi u voćarstvu su dosta umanjeni, naročito prinos kruške i šljive koje ove godine praktično nisu ni rodile, i tu su gubici blizu 80 posto. Jabuka koja ima dosta dobar rod, zbog suše je slabijeg kvaliteta, pa će tako i prihod biti umanjen između 25 i 30 posto.

Avdo Muslimović kaže da do sada poljoprivrednici nisu vlastima uputili zahtjev da se proglasi stanje elementarne nepogode jer su vlasti obavezne da to učine same.

"Nije to sporno, uputit ćemo mi zahtjeve, ali očigledno da nas vlasti ne slušaju. Tražit ćemo da nas Vlada FBiH pomogne, da nam daju nešto sredstava iz rezerve. Uskoro ćemo tražiti sastanak s premijerom i resornim ministrom, a ako ne uspijemo postići dogovor bit ćemo prinuđeni blokirati ovakvu vladu koja radi samo protiv nas", navodi Muslimović.

Što se tiče FBiH sušom je najviše pogođena Hercegovina, a Muslimović kaže da je teško izdvojiti jedno područje jer još nisu napravljene detaljne procjene.

“Svi su pretrpjeli štetu između 30 i 50 posto. Sve nas je pogodila ova katastrofalna suša i ne bih sada da jedne izdvajam”, zaključuje on.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: