BiH
3

Štete od suše u agraru RS-a bit će veće od 156 miliona KM

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Prema privremenim procjenama, gubici usljed suše u agrarnom sektoru Republike Srpske će iznositi više od 156 miliona KM, saopćeno je danas nakon sjednice entitetske vlade koja je razmatrala informaciju o uticaju suše na poljoprivrednu proizvodnju u ovoj godini.

Posebno su ugrožene najznačajnije poljoprivredne regije (Semberija, Posavina i Lijevče Polje), što će uzrokovati ogromne gubitke u proizvodnji.

Prema procjenama stručnih službi Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede i Poljoprivrednog instituta RS, najugroženija kultura je kukuruz, zatim povrće na otvorenom polju i voćarska prozvodnja.

Vremenske prilike negativno utiču i na stočarsku proizvodnju posebno u sektoru mljekarstva, peradarstva i svinjarstva.

Pored suše, u proteklom periodu na poljoprivrednim usjevima značajnu štetu pričinilo je i olujno nevrijeme i grad koji je zahvatio jedan broj opština u Republici Srpskoj.

Ukupna šteta od grada, prema procjenama općinskih komisija s terena, iznosi 14.641.320 KM.

Međutim, prognoze za naredni period ukazuju na to da će se ovakve vremenske prilike nastaviti i u nerednom periodu, što će u velikoj mjeri doprinijeti smanjenju prinosa u poljoprivrednoj proizvodnji.

U saopćenju se navodi i da je Vlada RS-a razmatrala u nekoliko navrata Informaciju o stanju u poljoprivrednoj proizvodnji vezano za sušu, olujno nevrijeme i grad.

"Preduzimane su sve neophodne mjere i aktivnosti koje su se odnosile na pojačan rad svih stručnih službi Ministarstva poljoprivrede na terenu, pravovremeno informisanje proizvođača o mjerama koje trebaju preduzeti kako bi se ublažili negativni efekti suše, nevremena i grada. Pored toga, stručne službe Ministarstva su stalno na terenu i pružaju neophodnu stručnu pomoć poljoprivrednim proizvođačima, pogotovo u dijelu koji se odnosi na zaštitu poljoprivredne proizvodnje, upotrebu sistema za navodnjavanje i sistema protivgradnih mreža", tvrde iz Vlade.

Obezbijeđena su, dodaju, i sredstva za normalno funkcionisanje Javnog preduzeća "Protivgradna preventiva“, zatim 1,5 miliona KM sredstava za podsticanje sistema za navodnjavanje, isplaćeni su svi podsticaji iz 2014. godine, a za tekuću 2015. godinu isplaćeno je 8 miliona KM podsticajnih sredstava.

Do kraja ove sedmice bit će isplaćno 12 miliona KM za nadoknadu dijela štete od poplava iz 2014. godine.

Vlada je zadužila Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS da i dalje prati stanje u poljoprivrednoj proizvodi i izvještava je o situaciji.