BiH
15

Stećci u Parizu kao kandidati za upis u svjetsku baštinu UNESCO-a

Klix.ba
U organizaciji ambasada Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Srbije i Republike Hrvatske u Parizu 15. juna 2016. godine održana je svečana prezentacija stećaka, kandidata za upis u svjetsku kulturnu baštinu UNESCO-a.

U prisustvu ambasadora zemalja članica Komiteta za svjetsku baštinu UNESCO, brojnih predstavnika francuske kulturne i političke javnosti i medija, stećci su predstavljeni kao kandidat koji ima univerzalnu vrijednost koja zaslužuje da bude na listi UNESCO-a. Prezentacija je kruna aktivnosti lobiranja za ovaj projekat, jedinstven u istočnoj Evropi i po tome što je regionalan, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ambasador Bosne i Hercegovine Ivan Orlić je u obraćanju istaknuo da stećci nose poruku pomirenja, obnove povjerenja, povijesne upućenosti na suživot i filozofije prolaznosti u životu koji živimo.

Od ukupno 30 lokaliteta stećaka, 22 se nalaze u BiH, po 3 u Crnoj Gori i Srbiji i 2 u Hrvatskoj. Odluka o upisu na listu Svjetske baštine će biti donesena na zasjedanju Svjetskog komiteta za baštinu, koja će se polovinom jula ove godine održati u Istanbulu.