Ista vlast i opozicija
616

Stavovi političara iz RS-a o presudi Ratku Mladiću ujednačeni: Sramne poruke i veličanje zločinca

V. K.
Uprkos političkim razlikama, jedinstveni stavovi u RS-u
Uprkos političkim razlikama, jedinstveni stavovi u RS-u
Dok su sa jedne strane politički zvaničnici iz Federacije BiH pozdravili presudu Haškog tribunala i izricanje doživotne kazne zatvora ratnom zločincu Ratku Mladiću, političari iz drugog dijela BiH, tačnije RS-a odbacili su ovu presudu.
Oni su, umjesto da svojim primjerom povedu svoj narod ka prihvatanju prošlosti i ozdravljenju, odlučili i ovaj put poslati sramne poruke.

Prvi političar iz RS-a koji se oglasio nakon presude Mladiću bio je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik koji je poručio kako presuda nema veze sa pravom i pravdom.

"Što se tiče presude i suda, nema to veze s pravom i pravdom. Nisu ostvareni pravi ciljevi tribunala, jer je rečeno da će se kazniti oni koji su počinili zločine, da će se doprinijeti boljem razumijevanju naroda", rekao je Dodik.

Nakon Dodika, oglasili su se i drugi članovi SNSD-a koji su naveli kako presuda Haškog tribunala ne doprinosi pravdi i pomirenju.

"Ponovo se pokazalo da ovaj sud nije sud pravde, već politički sud i da će se poslije ovakvih odluka, njegovim presudama još dugo baviti naučna i stručna javnost, ne samo u Republici Srpskoj. U nepravednosti, teško je izboriti se istinom i dokazima. U nastavku, nadam se da će se naći način, da se preostali mehanizmi koji stoje na raspolaganju učine da se ova globalna svjetska sramota ispravi", rekla je Dušanka Majkić.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić izjavio je komentarišući presudu Žalbenog vijeća u Hagu koje je danas potvrdilo doživotnu kaznu zatvora generalu Ratku Mladiću, da za sve što se dešavalo u BiH nema apsolutnih krivaca, niti apsolutno nevinih.

Nikola Špirić (Foto: D. S./Klix.ba)
Nikola Špirić (Foto: D. S./Klix.ba)

"Sudija Matimba Nijambe je to najbolje ocijenila svojim stavom da bi naredila ponovno suđenje za Mladića pred prvostepenim vijećem", rekao je Špirić u izjavi Srni.

Predstavnici opozicije i vlasti na istim talasnim dužinama

Pored predstavnika SNSD-a, povodom presude zločincu Ratku Mladiću oglasili su se i predstavnici najvećih opozicionih partija u RS-u Mirko Šarović (SDS), Nenad Nešić (DNS) te Branislav Borenović (PDP) koji su poručili da su razočarani presudom.

"Ono što mi kao narod trebamo pamtiti i prenositi jeste da tokom maratonskog suđenja generalu Mladiću ali i prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću nije iznesen nijedan dokument ili dokaz da su naredili neki zločin ili ubistvo", rekao je Nešić.

Nenad Nešić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Nenad Nešić (Foto: I. Š./Klix.ba)

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je danas da je Haški sud konačnom presudom generalu Ratku Mladiću još jednom pokazao da nije sud pravde, nego sud politike.

"Međutim, bez obzira na ljagu koju pokušavaju baciti na pripadnike naroda koji se uvijek u historiji borio na pravoj strani, protiv najgrozomornijih zločinačkih ideologija i stradao u procentima koji su među najvišima u svijetu, iz posljednjeg rata na ponos i vječnost ostaje nam naša najveća pobjeda koja jeste i koja će ostati nesporna činjenica - Republika Srpska", poručio je Borenović.

Branislav Borenović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Branislav Borenović (Foto: I. Š./Klix.ba)

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je da je današnja presuda samo jedna u nizu presuda u kojoj se vojno-političkom rukovodstvu jedne strane pokušava nametnuti sva krivica za dešavanja u periodu 1992-1995.

"Ne može se prihvatiti da su za dešavanja u periodu 1992-1995. godine Srbi osuđeni na pet doživotnih robija i sa više od 800 godina zatvora, dok su drugi osuđeni višestruko manje. Podsjetiću da je život u proteklom ratu izgubilo 30.000 Srba, među kojima je 7.000 stradalih civila i da Haški sud nije kaznio vinovnike srpskih žrtava", rekao je Šarović.

Mirko Šarović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Mirko Šarović (Foto: I. Š./Klix.ba)

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izjavio je povodom izricanja drugostepene presude nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću da će ovakve nepravedne presude samo ojačati RS.

"U ovom ružnom trenutku moja prva emocija je da sve svoje nezadovoljstvo i bijes zbog diskriminacije srpskih žrtava i nametanja najveće krivice srpskim funkcionerima i oficirima mi moramo pretvoriti u snagu i istrajnost u borbi za Republiku Srpsku, našu jedinu garanciju opstanka", rekao je Stevandić.