Član Predsjedništva BiH
0

Dodik o presudi zločincu Mladiću: Ne može se povezati s voljom naroda da formira RS

B. R.
Milorad Dodik (Foto: SNSD)
Milorad Dodik (Foto: SNSD)
U potpunosti očekivano, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je odbacio pravnosnažnu presudu generalu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću na kaznu doživotnog zatvora.

"Što se tiče presude i suda, nema to veze s pravom i pravdom. Nisu ostvareni pravi ciljevi tribunala, jer je rečeno da će se kazniti oni koji su počinili zločine, da će se doprinijeti boljem razumijevanju naroda", rekao je.

Napomenuo je da su pojedini koje je procesurirao ovaj sud oslobođeni.

"Kakva je pravda koju sa slobode slušaju Naser Orić, Ante Gotovina, Atif Dudaković i mnogi drugi. Oni to čine i gledaju kao slobodni ljudi iz svojih domova", kazao je Dodik.

Ponovio je od ranije poznat stav da je riječ o selektivnoj pravdi Haškog suda.

"Niko neće uvjeriti Srbe da Orić nije odogovoran za ubijanje i da je on lično činio zločine. Cilj pomirenja naroda je zabluda. Haški tribunal je donošenjem odluka, selektivnom pravdom doprinio još većem nepovjerenju naroda. Ovaj cilj kao glavni nije postignut", poručio je.

Smatra da nije ostvarena pravda i da ovaj sud nije dokazao direktnu odgovornost Mladića. Kako je kazao, odgovarao je znane i neznane događaje. Ocijenio je da je to "novina u pravu".

Za Dodika je ovo pokazatelj da se ovim nastojala ostvariti karijera različitih međunarodnih zvaničnika. Poručio je da se sve činilo da se Srbi, kako je izjavio, satanizuju.

"Nama je jasno da se nastoji napraviti mit o genocidu u Srebrenici, koji se nije desio (...) General Mladić je poslat u legendu. Srpski narod zna da bi bez njegovog komandovanja bilo mnogo većeg stradanja ovog naroda. Srbi su najveći stradalnici u raspadu Jugoslavije", potcrtao je.

Dobrim je ocijenio što ovom presudom nestaje Haški sud.

Dodik je izjavio saučešće svim žrtvama rata, bez obzira na nacionalnost, kao i žaljenje što su se žrtve desile.

Odbacio je da se presude mogu povezati "s voljom srpskog naroda za formiranje Republike Srpske". Između ostaloga, pozvao je i na jačanje autonomije Republike Srpske.