Milorad Živković
0

"Stav RS je decentralizacija BiH"

SRNA
Milorad Živković (Foto: RFLE)
Milorad Živković (Foto: RFLE)
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković rekao je da je stav Republike Srpske /RS/ da BiH treba da bude decentralizovana i da ide ka Evropskoj uniji, ali da ne želi da se i jedna njena nadležnost prenese na nivo BiH.

On je istakao da je protiv politike u kome bi u BiH glasanjem po sistemu "jedan čovjek - jedan glas" bili preglasani interesi RS, kao i protiv toga da se sve dešava onako kako to žele Bošnjaci kao najbrojniji narod u BiH.

"Protiv sam politike koja je utjelotvorena u zahtjevu da se ukine entitetsko glasanje, da se ukine RS i da se čitava BiH gleda kao jedan izborna jedinica po principu jedan čovjek - jedan glas", rekao je Živković, koji je i visoki funkcioner SNSD-a.

Naglasivši da je za BiH veoma bitan bezvizni režim, ulazak u EU i NATO, Živković je rekao da se pojedine političke partije u BiH kriju iza tih ciljeva i žele da promijene Ustav BiH, odnosno "isisaju" sve nadležnosti od entiteta i prenesu na nivo BiH.

"Politika SNSD-a je politika čistih računa i politika dogovora sa najmanjim mogućim sadržiocem. Treba da krenemo od onoga oko čega možemo da se dogovorimo i idemo korak po korak, odnosno da pravimo državu ili ambijent da živimo zajedno", rekao je Živković gostujući u emisiji "Telering" Televizije OBN.

Prema njegovim riječima, trebalo bi početi od zakona o praznicima, da bi se došlo do zakona o krivičnom postupku, koji je bio uslov za liberalizaciju viznog režima.

Živković je izrazio nadu da će u aprilu naredne godine u BiH biti obavljen popis, te da će on pokazati da je RS multietnički entitet, a da u Federaciji BiH ne živi ni tri odsto Srba.
Govoreći o referendumu, Živković je istakao da je on ugrađen u Ustavu RS, te da ni Venecijanska komisija, ni bilo ko u svijetu nije rekao da je to problem.

Živković smatra da je legitiman zahtjev Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS da godišnjica stradanja pripadnika JNA u Doborovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine bude obilježen 3. maja na mjestu zločina.

"Riječ je o legitimnom zahtjevu nekoga ko smatra da se tu desio zločin i da treba dati pomen žrtvama na mjestu gdje se on desio. Do Sarajlija je da pokažu kako se oni odnose prema mirnom obilježavanju dana kada se desio neviđeni zločin", istakao je Živković.