BiH
33

Status žena u BiH tema panela u Washingtonu

FENA
U Centru za transatlantske odnose SAIS u Washingtonu jučer je održana panel diskusija posvećena statusu žena u BiH na kojoj je članica upravnog odbora Američko-bosanske fondacije (ABF) Dijana Duvnjak prezentirala pregled pozicije žena u našem društvu.

Panel je otvorila ambasadorica BiH u Sjedinjenim Američkim Državama Jadranka Negodić, koja se u svom pozdravnom govoru osvrnula na situaciju žena u bh. društvu danas te kazala kako u politici i poslu žene nisu dovoljno zastupljene.

Duvnjak je u svojoj prezentaciji prikazala kako se žene u BiH suočavaju sa sličnim problemima poput žena drugdje, ali i da imaju specifične prepreke koje su u vezi s društvenim prilikama kakve karakteriziraju partijarhalno te postratno društvo.

BiH ima dobru institucionalnu platformu za promoviranje jednakosti spolova i legislativu koja ima prostor za prepoznavanje ženskih ljudskih prava, no ono na čemu treba raditi je edukacija žena u smjeru prepoznavanja njihovih prava i mogućnosti, saopćeno je iz Američko-bosanske fondacije.

Ova fondacije jecko-bosanska fondacija je stoga i zvanično na ovom panelu najavila organiziranje konferencije međunarodnog karaktera u Sarajevu krajem 2013. godine, koja će uz partnere raditi na unapređenju pozicije žena u bh. društvu, s misijom ohrabrivanja mladih žena na preuzimanje vodećih uloga u poslovnoj, političkoj i javnoj sferi.

Na konferenciji će učestvovati predstavnici iz SAD-a, naše regije, ali i predstavnici iz zemalja Magreba, s ciljem uspostave partnerskih odnosa i podrške procesima demokratizacije u ovim zemljama s posebnim fokusom na zemlje Sjeverne Afrike.

Na panelu su učestvovali Renata Stuebner iz Instituta za mir Sjedinjenih Američkih Država, i Elizabeth Sullivan, iz Odjela za globalna pitanja žena pri State Departmentu.

Renata Stuebner je u svom izlaganju istakla važnost podizanja svijesti o ravnopravnosti spolova počevši od porodice, gdje žene trebaju početi s edukacijom sopstvene djece, kako bi se naredne generacije rađale u ravnopravnijem društvu.

Elizabeth Sullivan je na panelu učestvovala u ime State Departmenta koji, na čelu s Hillary Clinton kada se radi o ženskim pitanjima, podržava ideje o unapređenju statusa žena te ističe kako sve države imaju podjednake probleme kada se o ispunjenju ljudskih, time i ženskih prava radi, saopćeno je iz Američko-bosanske fondacije.