{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Klub parlamentarki: Trebamo više žena na najodgovornijim pozicijama

F
7.3.2013. u 13:21
0
1
Klub parlamentarki: Trebamo više žena na najodgovornijim pozicijama
0
Klub parlamentarki: Trebamo više žena na najodgovornijim pozicijama
Komisija za jednakopravnost spolova Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH uz podršku Misije OSCE-a u BiH danas je u Sarajevu organizirala tematsku sjednicu "Jačanje uloge žena u političkom i javnom životu i povećanju broja žena u politici“.
Članica Komisije za jednakopravnost spolova PDPFBiH Hafeza Sabljaković izrazila je zadovoljstvo da su se 22 parlamentarke iz osam političkih stranaka i jedna nezavisna putem Kluba parlamentarki Predstavničkog doma FBiH opredijelile da rade na većem poštivanju ženskih ljudskih prava.

"Tako ćemo nastojati da kroz Zakon o radu, Zakon o socijalnoj zaštiti, Zakon o zaštiti porodice s djecom donesemo takve zakone, koji neće biti diskriminirajući i koji će biti provodivi u praksi. Nažalost, imamo praksu iako je zakon predvidio da sve žene imaju pravo na porodiljsku naknadu i da budu 12 mjeseci na porodiljskom bolovanju, većina žena se mora vratiti mnogo ranije na posao jer to traže poslodavci", rekla je Sabljaković.

S druge strane, kaže, u cijeloj Federaciji BiH nema ravnomjerne raspodjele naknada za porodiljsku zaštitu dok je žena na bolovanju.

Smatra da su to nedopustive stvari u puno razvijenijim zemljama, a da se ne govori o BiH, gdje podaci ukazuju na pad nataliteta.

"Važno je da na izborima 2014. godine postignemo da imamo 40 izabranih žena u zakonodavnim tijelima, a onda ćemo tražiti da žene budu na najodgovornijim pozicijama u cijeloj BiH. Time ćemo učiniti da BiH postane demokratičnija", zaključila je Sabljaković.

U tom smislu, predsjednica Komisije za jednakopravnost spolova PDPFBiH Katica Čerkez naglasila je kao naredni zadatak harmonizaciju Zakona o ravnopravnosti spolova s izbornim zakonom, a to je da se kvota s 30 podigne na 40.

"Ova sjednica trebala bi poručiti javnosti da postane više osjetljiva prema ženama i koje jesu u vlasti i koje trebaju ući u vlast. Iako je naše društvo još konzervativno nadam se da ćemo s ovakvim tematskim sjednicama raditi na osvješćivanju javnosti da bi javnost dala veću šansu ženama", rekla je Čerkez.

Dosadašnja praksa, ističe, pokazala je da žene veoma odgovorno postupaju prema svojim poslovima i revnosno ih rade pogotovo u ovakvoj državi kao što je BiH.

Tako su sve žene iz političkih stranaka, kaže Čerkez, bile jedinstvene u svim javnim raspravama donoseći Zakon o borbi protiv nasilja u FBiH, zastupajući istu tezu, a to je da će se "boriti za ženska ljudska prava i za žene u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti“.

Gender institucionalni mehanizmi sa ženama u Federalnom parlamentu rade zajedno na povećanju broja manjeg zastupljenog spola na mjestima odlučivanja u BiH.

"Žene zaslužuju da budu na mjestima gdje se suštinske odluke donose", istakla je direktorica Gender centra Federacije BiH Ana Vuković.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: