BiH
29

State Department upozorava na opasnosti u BiH: Psi lutalice, terorizam, mine, pljačke...

Piše: A. B.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Američki State Department je na zvaničnoj web stranici objavio spisak potencijalnih opasnosti u Bosni i Hercegovini, a na neke od njih posebno upozoravaju. Vlada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u prvom redu smatra da terorizam, mine, fudbalske utakmice te napadi pasa lutalica predstavljaju najveću prijetnju za bosanskohercegovačke građane.

Prema informacijama na web stranici State Departmenta, terorističke grupe će vjerovatno nastaviti zavjeru mogućih napada u Evropi, dok vlade evropskih zemalja poduzimaju mjere za zaštitu od terorističkih napada. Međutim, sve evropske zemlje su i dalje potencijalno ranjive na napade međunarodnih terorističkih organizacija.

Nadalje se navodi kako je u 2015. godini tragom terorističkih napada otvorena vatra na nekoliko službenih osoba, tačnije vojnika u vojnoj bazi u Sarajevu. Ranije 2015. godine desio se još jedan teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku. Terorističkim činom se smatra i napad na Američku ambasadu u Sarajevu 2011. godine, kada je ranjen jednan lokalni policajac.

Lokalni kriminalci su također, prema navodima Vlade SAD-a, poznati po korištenju vatrenog oružja i eksploziva za izmirenje ličnih, poslovnih i političkih sporova i dugova.

Mine u BiH prisutne i 21 godinu nakon rata

Druga opasnost koja se navodi su mine koje su na prostoru BiH prisutne i 21 godinu nakon rata. State Department navodi da su posljedice mina teške povrede ili smrt te da su učestale iz godine u godinu.

Minska polja, aktivne mine i neeksplodirana ubojna sredstva i dalje su prijetnja cijeloj zemlji. Mnoge mine su sakrivene pod zemljom zbog velikih poplava i klizišta na području cijele sjeverne Bosne. Posebna pažnja trebala bi se posvetiti područjima koja su napuštena, potom u blizini bivših linija sukoba, uključujući predgrađe Sarajeva.

Vlada SAD-a se osvrnula i na demonstracije koje nisu rijetka pojava u BiH i često se i ne najavljuju, odnosno nisu planirane, a često se desi da dođe do oštećenja imovine i ljudskih povreda.

"Budite oprezni ako naiđete na velike skupove u Sarajevu i cijeloj zemlji", navodi State Department.

Fudbalske utakmice, napadi pasa lutalica i džeparenje

Fudbalske utakmice su također prioritet kada je riječ o potencijalnim problemima u BiH jer, kako se navodi na web stranici Vlade SAD-a, može doći do velikih gužvi u ugostiteljskim objektima oko stadiona, prije i poslije utakmice.

Česta pojava je i zatvaranje glavnih gradskih saobraćajnica u gradovima gdje se održavaju utakmice, a često dolazi i do fizičkih obračuna navijača dviju fudbalskih skupina.

Napadi pasa lutalica su također problem koji guši BiH. Napadi čopora pasa najčešći su u mirno doba dana ili noći te na mirnim područjima kao što su groblja, ali mogu biti i potpuno nepredvidivi, kako u urbanim, tako i u ruralnim područjima.

Najčešće kriminalne aktivnosti širom Sarajeva su oružane pljačke, provale u stanove ili kuće, obijanje ili krađa vozila i džeparenje.