BiH
14

Pojačane sigurnosne mjere u BiH tokom predstojećih praznika

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine održan je sastanak ministra sigurnosti Dragana Mektića sa direktorima sigurnosnih agencija BiH - Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, Granične policije BiH i Službe za poslove sa strancima BiH.

Tokom sastanka analizirana je trenutna sigurnosna situacija u BiH u svjetlu posljednjih terorističkih napada u Evropi i novi načini izvršenja terorističkih akata, te usaglašeno poduzimanje pojačanih mjera i radnji, kako bi se preduprijedili i spriječili bilo kakvi oblici eventualnih terorističkih prijetnji.

Identificirana su mjesta i objekti koji bi mogli biti ugroženi, a prije svega mjesta masovnog okupljanja građana, dogovoreno poduzimanje pojačanih obavještajnih i operativnih mjera na području cijele BiH te brza razmjena svih informacija i podataka sigurnosnih službi.

Povišeni stepen obavještajno-sigurnosnih aktivnosti ostat će na stazi do kraja predstojećih novogodišnjih i vjerskih praznika, a ukoliko se ukaže potrebnim produžit će se i nakon januara.

Ministarstvo sigurnosti BiH poziva građane na saradnju te da ukoliko imaju informacije i saznanja o bilo kojim sigurnosnim prijetnjama i pojavama o tome odmah obavijeste sigurnosne agencije u BiH, navodi se u saopćenju za javnost nakon sastanka.