Godišnji izvještaj
11

State Department naveo ko su izvori terorizma u BiH i zašto je SIPA nedovoljno efikasna

A. D.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Bosna i Hercegovina (BiH) ostala je kooperativni partner za borbu protiv terorizma i nastavila je povećavati svoj protuteroristički kapacitet u 2018., kaže se u godišnjem izvještaju State Department o stanju o terorizmu u BiH, ali i širom svijeta.

Ističe se da je nekolicina građana BiH pokušala otputovati na strana ratišta u 2018. godini, iako ih je desetak ostalo u Iraku, Siriji i Ukrajini. BiH je, također, zatvorila određene zakonske rupe kroz izmjene odredbi o terorizmu u Krivičnom zakonu, iako problem ostaje blago kažnjavanje ove vrste krivičnih djela.

"Neka operativna domaća koordinacija postoji, ali međuljudska i međuagencijska borba ostala je neefektivna. Ekstremistička ideologija i regionalne nacionalističke grupe ostale su potencijalni izvori terorizma u BiH", kaže se u izvještaju State Departmenta.

Iako je postignut mali napredak u deradikalizaciji, Ministarstvo sigurnosti i međureligijsko vijeće, kaže se, uložili su značajne napore na spriječavanju i suzbijanju nasilnog ekstremizma.

Naglašava se da je BiH članica Globalne koalicije za borbu protiv IDIL-a, te da terorističkih incidenata u 2018. godinu na tlu BiH nije bilo.

Ističe se da su u Parlamentu BiH u maju prošle godine usvojene izmjene Krivičnog zakona kojima je povećana minimalna zatvorska kazna za određena djela iz oblasti terorizma s pet na osam godina.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Također je odbačena mogućnost da osuđeni teroristi plate kaznu umjesto da odu u zatvor u slučaju da je izrečena kazna do jedne godine zatvora. Vlasti BiH također su onemogućile da teroristi budu pušteni na uvjetnu slobodu.

Međutim, vlasti se kritikuju zbog činjenice da je efikasnost Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koja je vodeća policijska agencija za provođenje protuterorističkih akcija, zbog manjka kadrova ipak nedovoljna.

Povećanje broja pripadnika SIPA-e za borbu protiv terorizma s 25 na 50 ostaje za sada još uvijek u nacrtu zakona, a sporo formiranje vlasti odgađa provođenje i ovakvih mjera.

Navodi se da SIPA i dalje prolazi obuku koju finansira američko Ministarstvo vanjskih poslova kako bi se osiguralo da ključne jedinice mogu učinkovito istraživati zločine koji se odnose na terorizam.

Kao uspjesi borbe protiv terorizma ističu se slučajevi procesuiranja Maksima Božića i Edina Hastora u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa IDIL-om i planiranja terorističkih napada protiv SIPA-e i Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Kompletan izvještaj State Departmenta možete pročitati OVDJE.