Parlament BiH
15

Staša Košarac: Politika SDS-a urušava institucije RS-a

FENA
Staša Košarac (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Staša Košarac (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Šef Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Staša Košarac kazao je danas novinarima u Sarajevu da je politika Srpske demokratske stranke (SDS) politika urušavanja institucija Republike Srpske te da se svodi na potpuni poltronizam prema onima koji su ih izabrali, a izabrao ih, kako je kazao, Bakir Izetbegović.

"Građani RS-a nisu izabrali SDS da vrše vlast u institucijama BiH. Potpuno je vidljivo da SDS, ne samo da ne poštuje zaključke Narodne skupštine RS-a, već ne poštuju ni njene institucije, ali ni stavove porodica poginulih i zarobljenih", naglasio je Košarac.

Također je podsjetio da predsjednik SDS-a nikada nije došao na poziv predsjednika RS-a Milorada Dodika, ali da jeste došao u Predsjedništvo BiH na poziv Izetbegovića.

U izjavi novinarima Košarac je podvukao da je stav SNSD-a potpuno jasan i da sjednicom Predstavničkog doma ne može predsjedavati Šefik Džaferović te poručio da ne žele učestvovati u sjednicama tog doma sve dok on njima predsjedava.

"SNSD smatra da tim vrijeđa emocije naših ljudi koji su u proteklom ratu imali tragične posljedice", rekao je.

Ranije je za Klix.ba isto prokomentirala i zastupnica SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milica Marković.

Komentirajući politiku koju vodi zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, Košarac je rekao da je ministar Šarović, govoreći o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH, želio da pokaže da nema komunikaciju s Vladom RS-a te da je ovakva njegova politika poltronska i sramna.

"Time je želio poslati i poruku Izetbegoviću da nema nikakvog dodira s institucijama RS-a. To govori dovoljno o njemu i njegovom političkom karakteru", kazao je.

Također, prema mišljenju Košarca, potpuno je vidljivo šta zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Mladen Bosić radi, a to je da, osim što želi prebaciti odgovornost na entitete, također pokušava da naruši identitet RS-a.

Zaključio je da građani RS-a nisu izabrali ovakvu politiku SDS-a, koja je trebala da zastupa interese tog entiteta, te da u BiH jedino funkcioniraju institucije RS-a.