Krenuli od Starog mosta u Mostaru
13

Startala biciklistička turneja u čast Mimara Sinana

FENA
Turneja započela sa Starog mosta u Mostaru
Turneja započela sa Starog mosta u Mostaru
Članovi Biciklističkog kluba Edirne iz istoimenog grada u Turskoj, jutros rano su započeli biciklističku turneju u čast Mimara Sinana, zemljama Balkana u kojima se nalaze djela ovog velikog graditelja, saopćeno je uz Ureda za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini.

Biciklistička turneja je započela na Starom mostu u Mostaru, arhitektonskom biseru najpoznatijeg Sinanovog učenika Mimara Hajrudina, koji se nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine. Biciklisti su u poslijepodnevnim satima su stigli u Sarajevo, prvu stanicu na njihovoj 1.500 kilometara dugoj ruti.

"Glavni razlog naše turneje je stvaralaštvo Mimara Sinana i na ovaj način želimo naglasiti značaj njegovih djela za UNESCO svjetsku baštinu. Ovom turnejom također iskazujemo poštovanje prema prirodi, okolini, zdravlju i mladima. Želimo upoznati mlade generacije sa djelima ovog velikog neimara i njegovog najpoznatijeg učenika Mimara Hajrudina. Radi se o dva građevinska djela koja imaju veliko kulturno i historijsko značenje, a to su Stari most u Mostaru i Selimija džamija u Edirneu. Upravo ova dva objekta želimo spojiti u most koji povezuje sve zemlje regije, čime naglašavamo njihovu vrijednost i promoviramo toleranciju među narodima na Balkanu. Na našem proputovanju nećemo zanemariti ni druge bitne znamenitosti širom BiH i regije“, rekao je Sadik Čeliškan, predsjednik Biciklističkog kluba Edirne.

Biciklisti će dalje voziti trasom koja vodi preko Višegrada, Novog Pazara, Skoplja, Kystendila i Sofije, da bi biciklističku turneju završili 18. maja u Edirneu, gradu u kojem je Mimar Sinan izgradio veleljepnu Selimiju džamiju, koja se, također, nalazi na listi zaštićene baštine UNESCO-a.

"Želim reći da su naš projekat podržali predstavnici grada Edirne, zatim predstavnici biciklističkih klubova iz Turske i poslovni ljudi našeg grada. Osim toga, podršku smo dobili i od savjetnika Ureda za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u BiH, kao i od predstavnika svih gradova kroz koje ćemo prolaziti. Današnja ruta od Mostara do Sarajeva nije bila toliko teška, a nadamo se da će ostatak turneje proteći u najboljem redu, kako bi na pravi način mogli promovirati djela koja je iza sebe ostavio Mimar Sinan“, dodaje Čeliškan.

Biciklističku turneju prati i televizijska ekipa koja će putovanje turskih biciklista pretočiti u dokumentarni film, koji će svoju premijeru imati na turskoj državnoj televiziji TRT, a zatim će se njegovo prikazivanje nastaviti na filmskim festivalima širom svijeta, navodi se u saopćenju Ureda za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u BiH.