Put dug 850 kilometara
336

Edin Šerifović i Emir Memić na biciklima krenuli za Trst

Piše: D. Brkić
Edin Šerifović spreman za put (Foto: Darko Zabuš/Fotoservis) (Foto: D. Z./Klix.ba)
Edin Šerifović spreman za put (Foto: Darko Zabuš/Fotoservis) (Foto: D. Z./Klix.ba)
Mladi Tuzlaci Edin Šerifović i Emir Memić odlučili su se na nesvakidašnju avanturu. Oni će na biciklima putovati od Tuzle od Trsta, a pred njima je dionica duga 850 kilometara, prolazak kroz četiri zemlje, ali i paklene vrućine.

Šerifović i Memić su pak odlučni u nakani da za tri dana na biciklima pređu put od Tuzle do Trsta u Italiji.

“Spontano smo se odlučili na put prema Italiji. Ja sam prešao Bosnu i Hercegovinu uzduž i poprijeko, svake godine učestvujem na utrci Bihać - Srebrenica, tako da sam odlučio da obiđem gradove u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji, koji u ljetnim danima nisu toliko interesantni”, kaže Edin Šerifović, član kluba BBK Extreme iz Tuzle.

Prvog dana putovanja Edin i Emir su planirali da voze na dionici Tuzla - Doboj - Banja Luka - Bosanska Krupa. U Bosanskoj Krupi će prenoćiti, a sutra će preći preko hrvatske granice, uspeti se uz Velebit i spustiti do Senja i Crikvenice.

“Ne znamo gdje ćemo zanoćiti u Hrvatskoj. Vjerovatno ćemo se okupati u moru, a onda naći pogodno mjesto za spavanje u vrećama. Mogu reći kako smo organizovano krenuli na put, sve smo isplanirali i nadamo se da će sve proteći u najboljem redu”, kaže Edin Šerifović.

Trećeg dana putovanja Edin i Emir će preko Slovenije stići do Trsta, gdje će ostati nekoliko dana kod svojih prijatelja. U povratku će s biciklima ići do Ljubljane, Zagreba, Osijeka i drugih gradova.