Na putu za Srebrenicu
26

Braća Jahić na biciklima stigli u BiH iz Austrije

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Dvojica mladih Bosanaca Juso i Adnan Jahić, rodom iz Podrinja, a koji danas žive u Austriji, prije dva dana su krenuli biciklima iz Beča na put prema Potočarima. U podnevnim satima prešli su granicu između Hrvatske i BiH na graničnom prijelazu Maljevac.

Trenutno odmaraju u Velikoj Kladuši a kasnije nastavljaju putovanje prema Bihaću odakle sutra kreće 8. biciklistički maraton "Bihać-Srebrenica".

Juso Jahić (22) i Adnan (29) članovi su udruženja "Srebrenica-Wien". Akcija udruženja ima cilj da preraste u tradiciju kako bi članovi udruženja svake godine biciklima išli iz Beča za Potočare. Za agenciju Anadolija (AA) Juso Jahić izjavio je da ovim putovanjem žele odati počast žrtvama genocida kako "bosanski holokaust" nikada ne bi bio zaboravljen.

"Glavni motiv našeg putovanja je da odamo počast žrtvama koje se obično vrlo brzo zaborave. Čak, ima ljudi koji nisu izgubili nikoga od svojih najmilijih u genocidu u Srebrenici, ali se odluče da na neki specifičan način odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici. Mi smo željeli na ovaj način da se prisjetimo nevinih žrtava u Srebrenici", istakao je Jusić.

Otac im je poginuo prilikom prelaska za Tuzlu dok je padala Srebrenica, kao i brojni članovi rodbine, komšije i prijatelji.

Kako ističu, odavno su imali želju da naprave jedno ovakvo putovanje kako bi odali počast žrtvama genocida u Srebrenici. Dužina puta koji će braća Jahić preći na biciklima do Potočara iznosi oko 1.000 kilometara.