{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stariji od 60 godina čine 20 posto stanovništva u BiH

S
15.10.2012. u 16:56
14
5
Stariji od 60 godina čine 20 posto stanovništva u BiH
14
Stariji od 60 godina čine 20 posto stanovništva u BiH
Foto: Ilustracija
Procjenjuje se da u BiH trenutno 20 posto od ukupne populacije čine osobe starije od 60 godina, a predviđa se da će taj broj biti udvostručen do 2050. godine, rečeno je na okruglom stolu o temi "Starenje u 21. vijeku: Napredak i izazov".
Na skupu, koji je održan u Fojnici povodom obilježavanja Međunarodnog dana starijih lica, istaknuto je da rezultati raznih istraživanja upućuju na nepovoljan socijalni status starijih osoba u BiH i prisustvo raznih oblika diskriminacije na osnovu starosne dobi.

Član Parlamentarne grupe za populaciju i razvoj BiH Lazar Prodanović rekao je da ova parlamentarna grupa podržava sve mjere koji se odnose na reformske procese, u smislu jačanja položaja starijih lica u BiH, uključujući i provođenje Madridskog međunarodnog akcionog plana o starenju.

Pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Saliha Đuderija istakla je da BiH treba da nastavi rad na izradi okvirne politike za starija lica, definišući prioritete, rokove i nosioce aktivnosti uz sistem praćenja tog procesa kako bi se obezbijedila sistemska osnova za bolji položaj starijih osoba u BiH.

"Kancelarija Populacijskog fonda UN u BiH apeluje na institucije u BiH na svim nivoima vlasti da se uključe u procese izrade i provođenja socijalne politike za starije osobe u BiH radi eliminisanja svih oblika diskriminacije nad starijim osobama“, rekla je menadžer programa UNFPA u BiH Danijela Alijagić.

Tokom okruglog stola koji je organizovala Parlamentarna grupa za populaciju i razvoj BiH u saradnji sa kancelarijom UNFPA u BiH predstavljen je i globalni izvještaj UNFPA "Starenje u dvadeset prvom vijeku: Napredak i izazov".

Izvještaj prezentuje položaj starije populacije u odnosu na globalni razvoj sa ciljem podsticanja na aktivnosti koje će biti usmjerene ka starijim osobama.

Predstavljeni su najnoviji podaci, priče uspješnih starijih osoba i preporuke za pomoć državama za iznalaženje najkvalitetnijih rješenja za ispunjavanje prava starijih osoba.

Skrenuta je pažnja i na ubrzano rastući broj starijih osoba kako globalno tako i u BiH.

U izvještaju se navodi da širom svijeta svake sekunde po dvije osobe proslavljaju 60. rođendan, što na godišnjem nivou iznosi gotovo 58 miliona osoba u tom dobu, navodi se u zajedničkom saopštenju Parlamentarne grupe za populaciju i razvoj BiH i kancelarije UNFPA u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: