Žele spajanje sa Sarajevom
0

Stanovnici Olova opet će blokirati saobraćajnicu

Piše: Nedžad Jamaković
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Stanovnici Olova sutra će od 11 do 13 sati blokirati saobraćajnicu Sarajevo -Tuzla (M18). Takvu odluku donijelo je Općinsko vijeće Olova na vanrednoj sjednici održanoj prošlog petka. Cilj je, kako se navodi, skretanje pažnje javnosti pred zasjedanje Doma naroda Fedracije BiH u četvrtak 25. marta.

Naime, na toj bi se sjednici poslanici trebali izjasniti o izmjenama i dopunama Zakona o federalnim jedinicama, odnosno o inicijativi Općine Olovo o izdvajanju iz sastava Zeničko-dobojskog i pripajanja Sarajevskom kantonu.

Tim povodom razgovarali smo s načelnikom olovske Općine, Alijom Hadžiabdićem.

On ističe da je Olovo još od 1959. pripadalo Sarajevu, što je promijenjeno "nakaradnom odlukom po završetku rata".

"Iako je Kanton Sarajevo na osmom kilometru od centra Olova, naši ljudi su se donedavno liječili u Zenici, a i dalje određenu papirologiju i poslove moraju završavati u tom gradu. Pritom, oni koji nemaju auto plaćaju autobusku kartu do Sarajeva, a u Sarajevu plaćaju drugu kartu do Zenice, budući da nema autobuske linije Olovo-Zenica. Oni koji imaju automobil moraju ići još 75 kilometara nakon što dođu u Sarajevo", naglašava Hadžiabdić.

Napominje kako je nakon pritiska lokalne zajednice postignut prećutni dogovor prema kojem se stanovnici Olova mogu liječiti u glavnom gradu BiH. No, dodaje kako to ne znači da će oni odustati od svojih zahtjeva.

"Poslanici Doma naroda FBiH su još 15. septembra prošle godine razmatrali našu inicijativu. Tad je zadužena Vlada FBiH da u roku 90 dana dostavi u proceduru zakon kojim bi se riješilo to pitanje. Međutim, oni do danas nisu učinili ništa, pa će se poslanici morati u četvrtak izjasniti o našoj inicijativi", pojašnjava Hadžiabdić.

Na upit šta će Općina i stanovnici Olova dalje činiti ukoliko ne bude udovoljeno njihovim zahtjevima, Hadžiabdić je rekao da je sljedeća stepenica apelacija Ustavnom sudu FBiH.

"Ako bi se i oni proglasili nenadležnim kao što je to učinio premijer FBiH Mustafa Mujezinović, odnosno ako ni oni ne bi riješili naše pitanje, žalili bismo se sudu za ljudska prava u Strazburu, jer naša osnovna prava i jesu ugrožena. Također, ako se ne bi riješilo naše pitanje, spremni smo pozvati naše građane da ne izlaze i bojkotuju predstojeće opće izbore", rekao je Hadžiabdić za Sarajevo-x.com.

On je dodao kako ne smatra da je blokiranje ceste popularna mjera, ali ističe kako je nažalost to jedna od rijetkih mjera koju Općina može poduzeti kako bi se skrenula pažnja javnosti, ali i poslanika u Domu naroda FBiH.

Podsjetimo, stanovnici Olova su već jednom blokirali ovu saobraćajnicu istim povodom, i to 20. novembra prošle godine.