Olovo
0

Građani deblokirali magistralni put M-18

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Oko 500 građana Olova izašlo je danas na ulice i mirnim protestom još jednom su zatražiti administrativno izmještanje olovske općine iz Zeničko-dobojskog u Sarajevski kanton.

Građani su blokirali i magistralni put M-18 u trajanju od jednoga sata, a put je deblokiran u 13 sati, kada su se građani i počeli razilaziti.

Kako Fena saznaje protesti su prošli mirno bez incidenata, a i vozači koji su čekali u kilometarskim kolonama imali su razumijevanja.

Kolona je formirana u oba smjera na putu M-18.

Podršku građanima pružili su općinski načelnik Alija Hadžiabdić te nekoliko vijećnika Općinskog vijeća koji su i donijeli odluku da na ovakav način zatraže izmještanje iz ZDK-a.

Mještani Olova žale se da trpe brojne probleme zbog udaljenosti sa sadašnjim kantonalnim sjedištem Zenicom, a koja je udaljena 120 km, naročito kad treba da se liječe ili obavljaju administrativne i druge poslove i obaveze, dok s najbližim centrom Sarajevom oduvijek imaju mnogo logičnije putne i društvene veze.

Protesti su održani zbog najavljene sutrašnje sjednice Doma naroda Federalnog parlamenta, a koja je odgođena zbog komemoracije i dženaze bivšem komandantu Generalštaba Armije Republike Bosne i Hercegovine generalu Rasimu Deliću.

Jedna od tačaka dnevnog reda sjednice trebala je biti inicijativa koju su uime građana Olova podnijeli poslanici iz Predstavničkog doma Federalnog parlamenta Nusret Sirćo i Mirsad Zaimović.

Novi termin sjednice bit će naknadno saopćen.