Sarajevo
48

Stanovnici Dobrinje žalit će se premijeru KS zbog poskupljenja parkinga

Piše: A. B.
Foto: Čitatelj/Klix.ba
Foto: Čitatelj/Klix.ba
Nakon što je Vlada Kantona Sarajevo na prijedlog Ministarstva saobraćaja KS donijela odluku o poskupljenju parkinga u sarajevskom naselju Dobrinja 1, stanovnici ovog dijela grada nastavljaju borbu s Kantonalnim javnim komunalnim preduzećem (KJKP) Rad koje ih je obavijestilo o poskupljenju.

Prema riječima grupe građana, nakon najavljenog poskupljenja, korisnici garažnih mjesta organizirali su potpisivanje peticije na ulazu u garažu. Postavili su poziv za peticiju i to, kako su pojasnili, na ulazu u garaže kako bi svi korisnici mogli vidjeti i potpisati se.

"Peticija je stajala jedan dan i sakupili smo blizu 70 potpisa od ukupno 180 korisnika garaže. Jučer su iz KJKP Rad poslali ljude koji su nam potrgali natpise, a peticiju bacili. Na kraju smo je našli. Prijetili su i čuvarima garaže da zabrane bilo kakve pozive za potpisivanje peticije. Čuvari garaže nemaju nikakve veze s našom akcijom, a mi smo potpisivanje organizirali pored garažne kućice tako da ni na koji način nismo ometali rad uposlenika KJKP Rad", kazala nam je grupa građana, korisnika parkinga koji su obaviješteni da cijena mjesečnog zakupa garažnog mjesta od 1. aprila iznosi 75 KM (ranije 60 KM) za zatvoreni dio i 50 KM za otvoreni dio.

Dodali su kako su samo na kulturan način željeli iskazati svoje nezadovoljstvo i pokušati ostvariti svoja prava.

Uprkos odluci koju je donijela Vlada KS 16. februara ove godine, u kojoj se navodi da cijena mjesečnih zakupnina za garažna mjesta na Saraj Polju, Dobrinji i Ciglanama mora ostati ista, KJKP Rad je povećao cijene zakupnina za više od 20 posto, navode građani.

Foto: Čitatelj/Klix.ba
Foto: Čitatelj/Klix.ba

"Cijena mjesečne zakupnine za zatvoreni dio povećana je na 75 KM (ranije 60 KM) te na 50 KM (ranije 40 KM) za otvoreni dio garaže. Povećanje cijena je neosnovano, nerazumno te u krajnjem slučaju sramno, uzimajući u obzir stanje u kojem se nalaze ove garaže. U garaži Dobrinja 1 čiji su izgled i stanje zadržani dva desetljeća nakon ratnih oštećenja, više od 90 posto garažne površine prokišnjava, voda neprestano curi iz oluka i slijeva se niz zidove. Garažni pod ispunjen je rupama, brojevi garažnih mjesta su jedva uočljivi, rasvjeta je dosta loša. Središnji dio osvjetljenja je ugašen radi 'uštede električne energije'. Iznad auta su postavljeni najloni koje su postavili korisnici o svom trošku, uprkos insistiranju za pomoć KJKP Rad. Ni u jednom od slučajeva KJKP Rad se nije odazvao molbama korisnika za popravljanje stropa, niti osigurao sredstva za popravak", naveli su građani u obrazloženju svoje peticije.

Od nadležnih iz KJKP Rad zahtijevaju da se novac od dosadašnjih zakupnina prvenstveno usmjeri za obnovu garaža, s obzirom na to da, kako su istakli, godinama nije učinjeno ništa na poboljšanju stanja.

Svoje zahtjeve uputit će i premijeru KS Elmedinu Konakoviću. Glasnogovornik Rada Mirza Ramić rekao je za Klix.ba da preduzeće nema informacije o provođenju peticija, kao ni da je bilo ko pocijepao papire ili slično.

"Ne znamo da je iko pocijepao peticiju građanima Dobrinje. Odluka Vlade KS o povećanju cijena parkinga je izašla u Službenim novinama i ona se mora poštovati, a predložilo ju je resorno ministarstvo saobraćaja", kazao je Ramić.