BiH
0

Stankoviću dvije godine zatvora za bjekstvo iz zatvora u Foči

Klix.ba
Radovan Stanković
Radovan Stanković
Radovan Stanković osuđen je na dvije godine zatvora jer je upotrebom sile pobjegao sa izdržavanja dvadesetogodišnje kazne za zločine počinjene u Foči.

“Stanković je kriv što je 25. maja 2007., dok je iz zatvora u Foči sprovođen na ljekarski pregled, ispred Stomatološkog fakulteta, pri izlasku iz vozila, snažno odgurnuo stražara Dragana Mašića, ušao u golf i odvezao se u nepoznatom pravcu”, kazala je Biljana Ćuković, sutkinja Suda BiH.

Sutkinja Ćuković je rekla da Sudsko vijeće nije prihvatilo tvrdnju Odbrane da Stanković nije upotrijebio silu kojom bi onesposobio stražara Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Foča da ne bi mogao adekvatno reagovati i onemogućiti ga u bijegu.

Naglasila je da je neosnovana i tvrdnja Odbrane da Sud BiH nije bio nadležen za ovaj slučaj, pojasnivši da je krivično djelo izazvalo posljedice za BiH narušavajući ugled zemlje, te poljuljalo povjerenje građana u rad pravosudnih organa.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom odjeljenju Suda BiH.

Stanković, kao ni tokom suđenja, nije prisustovao izricanju presude.

Stanković, bivši pripadnik Miljevinskog bataljona Fočanske taktičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), u martu 2007. pravosnažno je osuđen na 20-godišnju kaznu za učešće u zlostavljanju žena u Foči.

Policija je Stankovića u januaru 2012. locirala i uhapsila u Foči.

Zbog pomaganja u bjekstvu, Stankovićev brat Ranko osuđen je na dvije godine zatvora, dok su doktorica Ranka Dragičević i medicinska sestra Brankica Davidović priznale krivicu, te su kažnjene uslovno na šest mjeseci zatvora.