Suđenje Radovanu Stankoviću za bjekstvo iz zatvora u Foči

F
FENA
13.11.2012. u 15:25
1
3
Suđenje Radovanu Stankoviću za bjekstvo iz zatvora u Foči
1
Suđenje Radovanu Stankoviću za bjekstvo iz zatvora u Foči Radovan Stanković
Suđenje Radovanu Stankoviću za bjekstvo iz zatvora tokom izdržavanja 20-godišnje kazne za zločine počinjene u Foči počelo je čitanjem optužnice i izlaganjem uvodne riječi Državnog tužilaštva.
Stanković nije prisustvovao početku suđenja, a sutkinja Biljana Ćuković je kazala da to neće uticati na daljnji tok postupka s obzirom da "optuženi svojevoljno odbija prisustvo".

Državno tužilaštvo tereti Stankovića da je 25. maja 2007., dok je iz zatvora u Foči sprovođen na ljekarski pregled u Medicinski centar, snažno odgurnuo stražara, ušao u drugi automobil i pobjegao.

U to vrijeme je Stanković izdržavao 20-godišnju kaznu za zločin protiv čovječnosti nad bošnjačkim civilima u Foči počinjen u drugoj polovini 1992. godine.

Prema presudi iz marta 2007. godine, Stanković je proglašen krivim za više zločina, među kojima je i silovanje ženskih osoba, od kojih su neke bile maloljetne.

On je bio pripadnik Miljevinskog bataljona Fočanske taktičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Poslije skoro pet godina provedenih u bjekstvu, policija je saznala da se Stanković ponovo nalazi u Foči, te je uhapšen 21. januara 2012. i vraćen u isti zatvor.

Nakon čitanja optužnice, Tužilaštvo BiH je u uvodnom izlaganju najavilo da će tokom dokaznog postupka pozvati četiri svjedoka i iznijeti više materijalnih dokaza.

- Tim dokazima ćemo nepobitno dokazati sve navode optužnice, kazao je tužilac Miroslav Marković.

Branilac optuženog Stankovića Milenko Vojo Radović nije želio iznositi uvodnu riječ, te je rekao da će o prijedlogu dokaza Odbrane govoriti nakon što Tužilaštvo BiH završi dokazni postupak.

Stanković je i ranije odbijao da se pojavi u ovom postupku zbog toga što, kako je prenio njegov branilac, smatra da je optužnica lažna, te da Sud BiH nije nadležan za ovaj slučaj.

Nastavak suđenja zakazan je za 3. decembar, kada će biti saslušana sva četiri svjedoka Državnog tužilaštva, javio je BIRN -Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: