BiH
31

Stanković: Rezolucija o Srebrenici nije stvar odnosa Bošnjaka i Srba, već velikih sila

Piše: Er. M.
Dejan Vuk Stanković
Dejan Vuk Stanković
Politički analitičar iz Srbije Dejan Vuk Stanković kazao je za Klix.ba da je Srbija na posljednjoj zajedničkoj sjednici sa predstavnicima Vlade Republike Srpske poslala jasnu poruku manjem bh. entitetu da se ne zanosi idejom da može imati boljeg partnera u Rusiji nego u Srbiji.

Stanković je rekao kako je slučaj u vezi s hapšenjem Nasera Orića završen.

"Tako je odlučio švicarski sud i to je zaključeno. Sve je dalje na pravosudnim organima Bosne i Hercegovine", rekao je Stanković.

On je dodao kako pitanje Rezolucije o Srebrenici nije više toliko stvar odnosa Bošnjaka i Srba, nego odnosa velikih sila u svijetu.

Stanković je istakao kako premijer Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić nije zatvorio vrata dolasku u Srebrenicu, te da je njegov govor otvorio mnoge mogućnosti.

"Vučić nije zatvorio vrata dolasku, ali ne bi bilo loše kada bi primio i zvanični poziv iz BiH", kazao je Stanković.

On smatra da na fonu skorašnjih dešavanja odnosi BiH i Srbije jesu nasrušeni, ali ne i fatalni, te da je budućnost u saradnji između ove dvije zemlje.

"Živimo jedni pored drugih i jedni s drugim i najbolje je da se tako i odnosimo. Potrebno je da sarađujemo i radimo na ostvarenju zajedničkih ekonomskih interesa. Vrijeme je da razmišljamo o drugim temama koje nisu ratnog karakter kao što je unaprijeđenje tolerancije, ekonomska saradnja, kulturna saradnja i tako dalje", rekao je Stanković.

Stanković ističe da Srbija uvažava teritorijalni integritet BiH, te da je stvar političara u BiH, a ne stvar Srbije, da se bh. administracija učini manje korumpiranom.

"Važno je da konačno iskoračimo iz političkih rovova i posvetimo se konkretnim stvarima. Međusobna saradnja treba da nam bude svima u interesu", kazao je Stanković.

Na kraju je zaključio kako se i sam entitet Republika Srpska treba pozabaviti unutrašnjim reformama ne bi li ostvario ekonomski prosperitet, te dodao kako se saradnjom srbijanske vlasti i vlasti u RS na najbolji način štite srpski interesi pri čemu se ne ugrožava teritorijalni integritet BiH.