BiH
0

Stanje u Mostaru stabilno, očekuje se prestanak padavina

FENA
Trenutni protok vode kroz HE Mostar ne ugrožava stambene objekte i stanovništvo na području Mostara, potvrđeno je iz Operativnog centra Civilne zaštite Grada Mostara.

Naime, usljed jakih padavina tokom prethodnog dana, noći i jutra došlo je do povećanog dotoka voda u svim akumulacijama HE na Neretvi, a time i povećanja protoka kroz Grad Mostar.

Prema informacijama nadležnih u Dispečerskom centru (DC) EP BiH i HE na Neretvi evidentan je porast kota tokom noći i jutra na svim akumulacijama HE na Neretvi (akumulacija HE Jablanica tokom jutra je rasla 1cm na sat). Navedeno je da se radi o kontrolisanom ispuštanju vode iz akumulacija i da je situacija trenutno stabilna i pod kontrolom.

Trenutni protok vode oko 1040 m3/s kroz HE Mostar ne ugrožava stambene objekte i stanovništvo na području Grada Mostara. Također, nadležni iz DC EPBiH su saopštili da predviđaju da će u popodnevnim satima doći do stabilizacije i smanjenja padavina, te da će poduzeti sve mjere da tokom današnjeg dana i noći ne dođe do povećanja protoka vode kroz HE na Neretvi, koja bi u nizvodnom području mogla ugroziti stanovništvo i materijalna dobra.

"Obzirom na trenutno stanje protoka na HE te najavljenih padavina za sutrašnji dan, ovim putem upozoravamo stanovništvo koje je naseljeno uz samo korito rijeke Neretve da u narednom periodu (a posebno tokom naredna dva dana) obrate posebnu pažnju na rast vodostaja rijeke Neretve, te eventualno preduzmu neophodne mjere prevencije i samozaštite od mogućeg izlijevanja rijeke Neretve", stoji u saopćenju Operativnog centra Civilne zaštite Grada Mostara.