{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stanje u Mostaru stabilno, očekuje se prestanak padavina

F
1.4.2013. u 13:35
0
2
Stanje u Mostaru stabilno, očekuje se prestanak padavina
0
Stanje u Mostaru stabilno, očekuje se prestanak padavina
Trenutni protok vode kroz HE Mostar ne ugrožava stambene objekte i stanovništvo na području Mostara, potvrđeno je iz Operativnog centra Civilne zaštite Grada Mostara.
Naime, usljed jakih padavina tokom prethodnog dana, noći i jutra došlo je do povećanog dotoka voda u svim akumulacijama HE na Neretvi, a time i povećanja protoka kroz Grad Mostar.

Prema informacijama nadležnih u Dispečerskom centru (DC) EP BiH i HE na Neretvi evidentan je porast kota tokom noći i jutra na svim akumulacijama HE na Neretvi (akumulacija HE Jablanica tokom jutra je rasla 1cm na sat). Navedeno je da se radi o kontrolisanom ispuštanju vode iz akumulacija i da je situacija trenutno stabilna i pod kontrolom.

Trenutni protok vode oko 1040 m3/s kroz HE Mostar ne ugrožava stambene objekte i stanovništvo na području Grada Mostara. Također, nadležni iz DC EPBiH su saopštili da predviđaju da će u popodnevnim satima doći do stabilizacije i smanjenja padavina, te da će poduzeti sve mjere da tokom današnjeg dana i noći ne dođe do povećanja protoka vode kroz HE na Neretvi, koja bi u nizvodnom području mogla ugroziti stanovništvo i materijalna dobra.

"Obzirom na trenutno stanje protoka na HE te najavljenih padavina za sutrašnji dan, ovim putem upozoravamo stanovništvo koje je naseljeno uz samo korito rijeke Neretve da u narednom periodu (a posebno tokom naredna dva dana) obrate posebnu pažnju na rast vodostaja rijeke Neretve, te eventualno preduzmu neophodne mjere prevencije i samozaštite od mogućeg izlijevanja rijeke Neretve", stoji u saopćenju Operativnog centra Civilne zaštite Grada Mostara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: