BiH
0

Povećan protok Neretve kroz Mostar

FENA
Poplavljeno igralište u Mostaru (Foto: Anadolija)
Poplavljeno igralište u Mostaru (Foto: Anadolija)
Dotok vode u svim akumulacijama hidroelektrana (HE) na Neretvi je i dalje povećan, a time je povećan i protok Neretve kroz grad Mostar, potvrđeno je Feni u Federalnom operativnom centru civilne zaštite.

Povoljne vremenske prilike tokom jučerašnjeg dana uticale su na trenutno smanjenje vodostaja na mjernim stanicama u Glavatičevu, Konjicu i Mostaru za oko 30 cm. Prema jutrošnjim mjerenjima na HE Jablanica voda je na koti 268,71m/nv (max.270 m.), a protok iznosi 620 m3/s, te su otvorene četiri klapne preljevnog organa.

Na HE Salakovac voda je na koti 121,88 m/nv, a protok 790m3/s. Voda na HE Mostar je na koti 77,66m/nv, (max.78m) , a protok je 1.050m3/s.

Iz Federalnog operativnog centra civilne zaštite navode da je visina vodostaja Neretve u Mostaru na mjernoj stanici Carinski most 968 cm. U Starom gradu je i dalje pod vodom nekoliko objekata (uglavnom kafana) i dječije igralište. Voda prijeti stambenim objektima u priobalnom pojasu.

Vodostaj Trebižata na mjernoj stanici Humac jutros je iznosio 314 cm i na snazi su redovne mjere od poplava (uvode se na 280cm, vanredne 330 cm).

Vodostaj Krupe na mjernoj stanici Dračevo iznosi 372 cm i na snazi su vanredne mjere od poplave (redovne se uvode na 300, a vanredne na 360 cm).

I u Čapljini je povećan vodostaj Neretve prouzrokovao plavljenje nekoliko romskih koliba na lokalitetu smetljišta u Adi.

U općini Stolac povećani vodostaj Bregave uzrokovao je plavljenje jednog hektara priobalnog zemljišta ispod sela Prenj, a u mjestu Jasoč-Jezerine pod vodom su dva hektara zemljišta.