BiH
0

Stanje na HE Rama nije alarmantno, neće biti velikog plimnog vala

Klix.ba
Članovi Uprave JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar danas su posjetili općinu Prozor Rama i branu HE Rama te poručili da stanje akumulacije nije alarmantno, iako je napunjena do vrha.

Kako sada stvari stoje, iz akumulacije se neće preljevati tolika količina vode koja bi prouzrokovala veliki vodeni val, tim više što se jučer i danas bilježi trend smanjenja dotoka i nivoa vode u Neretvi, poručili su.

Danas je upriličen i obilazak strojarnice HE Rama, gdje je u toku završna faza rekonstrukcije agregata broj 1 i zamjene blok transformatora 1.

Istaknuto je kako, uprkos činjenici da ova hidroelektrana već duže vrijeme radi s jednim agregatom zbog rekonstrukcije, uspjela je premašiti planiranu proizvodnju električne energije od početka godine do danas za 45 GWh. Svi predviđeni poslovi uglavnom teku prema planiranoj dinamici, a rekonstrukcija agregata 1 bi trebala biti završena do jula tekuće godine kada se očekuje njegovo puštanje u probni pogon, a potom bi započela rekonstrukcija i agregata 2
Ukupna vrijednost projekta revitalizacije HE Rama je oko 39 miliona eura, a obuhvata ugradnju blok transformatora i revitalizaciju turbina, generatora, ugradnju monitoringa za agregate, sanaciju injekcijske zavjese, proširenje 220 kV-GIS postrojenja sa sekundarnom opremom i kablovima, integraciju sekundarnih sistema i primarne opreme.
Revitalizacijom HE Rama koja je u radu od 1968. godine produžit će se njen životni vijek za sljedećih 25 do 30 godina, povećati stepen iskorištenja i smanjiti gubici primjenom najnovije tehnologije. Također će se na još veći nivo podići pogonska spremnost HE Rama, a sadašnja snaga pojedinog agregata od 90 MVA povećava se na 100 MVA.